Tweede keer in drie maanden

Twee bewakers in Franse gevangenis urenlang gegijzeld

12 juni 2019 02:06 Aangepast: 12 juni 2019 04:11
Een Franse militaire helicopter naast de extra beveiligde gevangenis in Condé-sur-Sarthe, Normandië. Beeld © AFP/Jean-Francois Monier

Een gedetineerde in een gevangenis in Condé-sur-Sarthe in het noordwesten van Frankrijk heeft gisteravond zo'n vijf uur lang twee bewakers gegijzeld. Met een zelfgemaakt wapen bedreigde hij een 52-jarige gevangenisbewaarder en een jonge stagiaire. In maart stak een andere gevangene in deze gevangenis twee bewakers neer.

De gijzeling begon rond 19:40 uur, volgens Franse nieuwsmedia. Het Franse Ministerie van Justitie zette daarna onmiddellijk een crisisteam op. Rond tien uur in de avond arriveerden er drie helikopters bij de gevangenis met zwaar bewapende agenten van de antiterreur interventie-eenheid RAID.

Enkele uren later gaf de gevangene zich over. De twee gegijzelden werden ongedeerd vrijgelaten.

Lange straflijst

De gijzeling werd gepleegd door de 35-jarige Francis Dorffer die al sinds zijn zestiende vastzit. Dorffer heeft tenminste vijf andere gijzelingen gepleegd in de twintig gevangenissen waarin hij heeft vastgezeten. In 2003 werd hij veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor het vermoorden van een celgenoot.

Vanwege zware psychiatrische stoornissen staat hij op een officiële Franse lijst voor bijzondere gedetineerden, de zogenaamde DPS.

Tweede keer

In maart stak een geradicaliseerde gevangene in dezelfde gevangenis twee bewakers neer. Met zijn vrouw, die op bezoek was, verschanste hij zich daarna urenlang in een bezoekersruimte. Na ongeveer tien uur viel een speciale politie-eenheid de ruimte binnen en schoot de gevangene en zijn vrouw neer. De vrouw overleed aan haar verwondingen.

De gevangenis, waar gevaarlijke of geradicaliseerde veroordeelden en gevangenen met zware disciplinaire problemen zitten, nam hierna extra veiligheidsmaatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Terreuraanval' Franse gevangenis: cipiers gewond, vrouw dood

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore