Militair regime

Oppositie in Soedan wil weer praten, staakt verzet tegen regering

11 juni 2019 21:28 Aangepast: 11 juni 2019 21:39
Soedanezen protesteren in Khartoem op 31 mei. Beeld © Getty Images

De oppositie in Soedan stopt met een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen het militaire regime. Ook gaan beide partijen weer praten over de overdracht van de macht aan een burgerregering.

Dat heeft een Ethiopische bemiddelaar dinsdag gezegd. De oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid volgde enkele dagen nadat het regime op bloedige wijze protesten tegen de regerende Militaire Overgangsraad (TMC) in de hoofdstad Khartoem had neergeslagen.

Vrijlating gevangenen

Daarna bleven veel winkels en ondernemingen in Khartoem dicht, maar de oppositie riep de bevolking vandaag op weer aan het werk te gaan. Als gebaar van goede wil zullen de militairen alle politieke gevangen laten gaan, zei de bemiddelaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositie Soedan roept op tot verzet tegen militair regime

Het optreden van de militairen tegen kampen van demonstranten bij het hoofdkwartier van het leger heeft volgens een voorzichtige schatting aan zeker honderd mensen het leven gekost.

Massale protesten

Het leger regeert met de TMC nadat het president Omar Hassan al-Bashir op 11 april aan de kant had geschoven. Dat gebeurde na maanden van massale protesten in heel het land, die in december begonnen na verhoging van broodprijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze vrouw wordt het 'vrijheidsbeeld' van Soedan genoemd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore