Mag land niet uit

Fractievoorzitter van Eindhovense SP zit al maand vast in Turkije

11 juni 2019 18:50 Aangepast: 11 juni 2019 22:00
Murat Memis zit al ruim een maand vast in Turkije. Beeld © Screenshot uit SP-filmpje.

De fractievoorzitter van de SP in Eindhoven wordt al een maand vastgehouden in Turkije. SP'er Murat Memis werd een maand geleden opgepakt in Antalya en zat vier dagen in een cel. In afwachting van het proces mag hij het land niet uit.

Memis is van Koerdische afkomst en zou volgens de NOS verdacht worden van lidmaatschap van de PKK, activiteiten voor de Europese tak van de PKK en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. De PKK strijdt voor meer Koerdische autonomie. Door Turkije, de Europese Unie en de VS wordt de PKK beschouwd als een terroristische organisatie.

De burgemeester van Eindhoven zal de gemeenteraad vanavond inlichten.

Uitreisverbod

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken laat weten dat zijn ministerie vanaf het begin bij de zaak betrokken is. "We hebben consulaire bijstand aangeboden aan de heer Memis. De zaak is voor de rechter en die moet nu een oordeel vellen", zegt Blok. "Ook die uitspraak zullen we natuurlijk nadrukkelijk volgen."

"We volgen de situatie met grote zorg", vervolgt Blok. "Dat doen we altijd wanneer Nederlanders in het buitenland te maken krijgen met justitie, maar zeker in het geval van Turkije, omdat we daar de afgelopen jaren ook echt een achteruitgang van de rechtsstaat hebben gezien." Blok roept Turkije op tot 'een snelle, eerlijke rechtsgang'. 

Lilian Marijnissen tijdens haar speech. Lilian Marijnissen tijdens haar speech.

Uitreisverbod

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat verder weten nauw contact te hebben met de gemeente Eindhoven over de zaak.

"Op dit moment is betrokkene op vrije voeten en heeft een uitreisverbod. De ambassade houdt contact met hem en verleent bijstand waar nodig en mogelijk. Nederland kan zich niet mengen in de rechtsgang, maar vraagt regelmatig aandacht van de Turkse autoriteiten voor dergelijke zaken."

Murat moet vrij

"Murat moet vrij", schrijft de landelijke SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen op Twitter. "Turkije heeft niets te maken met wat een in Nederland gekozen volksvertegenwoordiger in Nederland zegt of doet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore