130.000 euro geëist

Radiohead betaalt afpersers geen losgeld voor 'ontvoerde' muziek

11 juni 2019 17:46 Aangepast: 11 juni 2019 17:57
De muziek werd gestolen uit het archief van zanger Thom Yorke. (Archieffoto) Beeld © AFP

Een slimme actie van de Britse band Radiohead. Afpersers hadden oude muziekopnames van de band gestolen en dreigden die online te zetten tenzij de band 130.000 euro losgeld zou betalen. Maar Radiohead besloot niet mee te werken.

In plaats daarvan heeft de band ruim 18 uur aan liveopnames, demo's en afwijkende versies van eerder uitgebrachte nummers online gezet op de website Bandcamp. Met die actie neemt de band afpersers de wind uit de zeilen die geld wilden zien voor de opnamen, die ze hadden gestolen van Radiohead-zanger Thom Yorke.

OK Computer

De hackers sloegen toe in het archief van de zanger uit de tijd van de opnames van de cd OK Computer (1997), schrijft gitarist Jonny Greenwood in zijn blog.

Alleen door betaling van 150.000 dollar ( ruim 130.000 euro) kon Radiohead publicatie van het materiaal voorkomen, waarop de band besloot de opnames dan maar zelf online te zetten.

Niet interessant, wel 'heel, heel lang'

Liefhebbers hebben 18 dagen de tijd om de muziek te downloaden voor 18 pond, ongeveer 20 euro, zodat ze zelf uit kunnen maken of Radiohead het losgeld had moeten betalen, schrijft Greenwood. Hij noemt de opnames niet heel interessant en vooral "heel, heel lang".

De opbrengst is voor de klimaatactivisten van Extinction Rebellion.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechtszaak Radiohead en Lana Del Rey voorbij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore