Cyberaanval

Foto's van reizigers naar Verenigde Staten gestolen bij cyberaanval

11 juni 2019 00:26 Aangepast: 11 juni 2019 10:24
Een reiziger staat vingerafdrukken af op een vliegveld in New York (archieffoto) Beeld © AFP

Gevoelige informatie van reizigers naar de Verenigde Staten ligt op straat. Het gaat om foto's die aan de Amerikaanse grens worden gemaakt van iedereen die het land in wil. Ze zouden zijn gestolen bij een cyberaanval.

Wie naar de VS reist, wordt bij de grens op de foto gezet en er worden vingerafdrukken afgenomen. De foto's en vingerafdrukken worden gebruikt voor de grensbewaking en om terrorisme tegen te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden verlopen zorgwebsites veiliggesteld na datalek Jeugdzorg

Een deel van die afbeeldingen is buitgemaakt bij een cyberaanval, waarschuwt de overheidsdienst U.S. Customs and Border Protection (CPB). Die aanval vond plaats op het netwerk van een bedrijf dat werd ingehuurd, niet CPB zelf.

'Tegen de regels'

Het is onduidelijk om hoeveel foto's het gaat. Naast foto's van reizigers zijn ook foto's van nummerborden gestolen. Volgens CPB zijn de foto's nog niet gelekt via internet of het dark web, het afgesloten deel van het internet. De inbraak vond plaats op 31 mei.

De overheidsdienst zegt niet bij welk bedrijf de inbraak plaatsvond. Het kopiëren van de gegevens naar het bedrijfsnetwerk was wel 'tegen de regels'. CPB heeft het Amerikaanse congres ingelicht over het datalek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore