10 kandidaten

Wie vervangt Theresa May en wordt de nieuwe Britse premier?

10 juni 2019 23:48 Aangepast: 11 juni 2019 06:48
Theresa May. Beeld © AFP

De kandidaten om premier Theresa May op te volgen als partijleider en premier zijn bekend. Afgelopen vrijdag trad de  Britse premier officieel af, al zal ze gedurende de leiderschapsverkiezing aanblijven als plaatsvervangend  premier en partijleider van de Britse conservatieven.

Eind juli is duidelijk wie de nieuwe premier van Groot-Brittannië wordt.  Wie maken er kans om de nieuwe premier van Groot-Brittannië te worden en hoe zien ze brexit voor zich. Correspondent Anne Saenen zet de kandidaten op een rijtje:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boris Johnson: kwelgeest die Theresa May laat wankelen

Boris Johnson

"Veruit de meest populaire kandidaat is Boris Johnson, de oud-burgemeester van Londen. Johnson staat in binnen- en buitenland bekend om zijn ijzersterke, komische imago. Johnson schaarde zich tijdens het referendum campagne achter het Brexit-kamp en pleit nog altijd voor een harde brexit. Toch belooft Johnson eerst nog een handelsdeal te bereiken met de EU. Als voorwaarde eist hij dat de zogenaamde ‘backstop’ over de Ierse grens verwijderd wordt uit de scheidingsregeling die onderhandeld is door Theresa May. Johnson zegt ook niet van plan te zijn de brexit-rekening van 40 miljoen euro te betalen mits er meer duidelijkheid komt over een toekomstig handelsverdrag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brits kandidaat-premier Boris Johnson dreigt niet te betalen bij brexit

Micheal Gove

"Deze huidige minister van milieu steunde het brexit-kamp tijdens de referendumcampagne over het EU-lidmaatschap. Ondanks zij wens de EU te verlaten, heeft Gove laten weten dat hij een kort uitstel van brexit niet uitsluit om opnieuw met Brussel rond de onderhandeltafel te gaan zitten. Hij wil zich tijdens deze onderhandelingen vooral richten op het grensprobleem tussen Ierland en Noord-Ierland. Opnieuw een referendum uitroepen vindt Gove geen optie.

Het zat Gove afgelopen week overigens niet mee. Hij stond centraal  in een rel om zijn cocaïnegebruik twintig jaar geleden. Hoe erg de rel zijn imago heeft geschaad is nog de vraag."

Zo werkt de backstop: het grote brexit-struikelblok

Het moeilijkste probleem is de backstop, die de grens tussen Ierland en Noord-Ierland regelt.

Jeremy Hunt

"Hij volgde Boris Johnson op als minister van defensie. Maar op gebied van brexit stonden Hunt en Johnson tegenover elkaar tijdens de referendumcampagne. Jeremy Hunt pleitte voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Toch wil Hunt de referendumuitslag niet naast zich neerleggen. Wel wil hij, net als de andere kandidaten, terug naar Brussel om de huidige deal te heronderhandelen. Hunt wil een nieuw onderhandelteam oprichten dat ervoor moeten zorgen brexit voor de deadline van 31 oktober rond is."

Dominic Raab

"De Britten kennen Dominic Raab als oud-minister van uittreding. Hij stapte op in oktober 2018 omdat hij het niet eens was met de deal die Theresa May in Brussel voor elkaar had gebokst. Dominic Raab sluit een harde brexit niet uit. 'Terugvallen op de regels van de Wereldhandels Organisatie is beter dan een slechte deal met de EU', stelt Raab. Hij wil niet uitsluiten het parlement buitenspel te zetten om een harde brexit voor elkaar te krijgen."

Andrea Leadsom

"Het is niet de eerste keer dat Andrea Leadsom zich kandidaat stelt voor het premierschap en leiderschap van de conservatieve partij. Nadat voormalig-premier David Cameron opstapte, deed Leadsom een gooi naar het premierschap, maar trok zich op het laatste moment terug. Ze nam ontslag als leider van het Lagerhuis nadat Theresa May haar deal voor de zoveelste keer aan het parlement voorlegde. Voor brexit heeft ze een drie-stappenplan bedacht. Eerst wil ze rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en Britten die in de EU wonen, vastleggen. Als tweede stap, wil ze het land voorbereiden op een harde brexit om vervolgens in september een soepele brexit te verzorgen in samenwerking met de Europese leiders."

Rory Stewart

"Rory Stewart is een relatief onbekende kandidaat. In mei werd hij benoemd tot minister van ontwikkelingssamenwerking. Tijdens de referendum campagne steunde hij het pro-EU kamp, maar Stewart zegt de uitslag van het referendum te hebben geaccepteerd en pleit nu voor brexit."

Esther McVey

"Voormalig tv-presentator Esther McVey is een groot voorstander van brexit. Ze stapte eind vorig jaar op als minister van werkgelegenheid omdat ze het niet eens was met Theresa May’s brexitbeleid. Naar eigen zeggen wil ze de Europese Unie verlaten met of zonder een deal, zolang de deadline van 31 oktober maar wordt gehaald." 

Sajid Javid

"De huidige minister van Binnenlandse Zaken beloofde tijdens de aankondiging van zijn kandidaatschap dat hij het vertrouwen [in politici AS.] wil herstellen en eenheid wil creëren. Ook al steunde Javid het pro-EU kamp tijdens de referendumcampagne, hij staat bekend als een eurosceptisch politicus."

Matt Hancock

"Matt Hancock hoopt de jongere kiezer aan te trekken. Hancock is een pro-EU politicus, al pleit hij nu voor Brexit. Een no-deal brexit vind Hancock  geen optie. De keuze is tussen een deal, of helemaal geen brexit. Maar Hancock is vastbesloten een handelsdeal te sluiten met de EU, zonder lid te blijven van de douane-unie en interne markt."

Mark Harper

"Een ‘underdog’ in de leiderschapsverkiezing. Menig Brit zal nog nooit van hem gehoord hebben. Toch belooft Harper er alles aan te doen om serieuze kans te maken op het premierschap. Hij gelooft dat langer uitstel nodig is om een goeie deal te sluiten met de Europese Unie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore