Politieke crisis

Omstreden uitleveringswet Hongkong gaat door ondanks massaal protest

10 juni 2019 07:28 Aangepast: 10 juni 2019 09:49
Protesten in Hongkong Beeld © EPA

De wet die voorschrijft dat criminelen van Hongkong naar China worden uitgeleverd, gaat gewoon door. Dat zegt Carrie Lam, de leider van Hongkong. Vanwege de nieuwe wet gingen gisteren een miljoen mensen de straat op.

Volgens de bepaling kunnen criminelen voortaan worden uitgeleverd aan China en daar worden berecht, in plaats van in Hongkong.

'Belangrijke wetgeving'

Lam noemt het 'belangrijke wetgeving die helpt om de internationale verplichtingen na te komen in gevallen van grensoverschrijdende misdaad'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bijna miljoen demonstranten Hongkong, sfeer is grimmig

Het grootschalige protest van gisteren bezorgde Lam wel een politieke crisis. Maar toch gaat ze door met de plannen. "We negeren hiermee niet de wens van het volk", zegt ze. "We hebben goed en aandachtig geluisterd naar wat ze hebben gezegd."

De demonstratie van gisteren was de grootste sinds Hongkong in 1997 door het Verenigd Koninkrijk aan China werd teruggegeven. Er werden 100 mensen opgepakt vanwege ongeregeldheden.

Autonome status

  • Hongkong was een Britse kolonie en is in 1997 teruggegeven aan China. Het heeft sindsdien een autonome status met een eigen rechtssysteem.
  • Veel inwoners zien de rest van China als buitenland. Ze vrezen dat de vereenvoudiging van de uitlevering van verdachten aan de rest van China het eigen rechtssysteem - dat op westerse leest is geschoeid - zal ondermijnen.
  • Verdachten zouden elders in China niet op een eerlijk proces kunnen rekenen. Sommige betogers toonden spandoeken met de tekst: ''Aan China uitgeleverd, voor altijd verdwenen.''

De wet wordt woensdag in het parlement behandeld. Voor die dag kondigt de mensenrechtenbeweging die zich tegen de wet keert nieuwe demonstraties aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore