Traangaskanonnen ingezet

Bijna miljoen demonstranten Hongkong, sfeer is grimmig

09 juni 2019 23:22 Aangepast: 09 juni 2019 23:49
De sfeer werd steeds grimmiger.

Honderdduizenden mensen zijn in Hongkong de straat op gegaan om te protesteren tegen een nieuwe wet die het makkelijker maakt om gevangenen uit te leveren aan het Chinese vasteland. De sfeer tijdens het megaprotest is grimmig, de politie gebruikt traangaskanonnen.

Het massaprotest is de grootste betoging in dertig jaar in Hongkong. Honderdduizenden demonstranten zijn de straat opgegaan omdat ze bang zijn dat door de nieuwe wet de mensenrechten onder druk komen te staan. 

Grimmig

Het protest verliep in het begin grotendeels vreedzaam met enkele incidenten en een handvol arrestaties, waarbij de politie traangaskanonnen gebruikte. 

Later vanavond, toen de politie de demonstranten wilde wegjagen, escaleerde de protesten. Bij het parlementsgebouw gooiden honderden demonstranten met flessen en stenen richting de oproerpolitie. Honderd mensen werden gearresteerd.

De protesten zijn rond middernacht nog altijd bezig. 

Honderdduizenden mensen gingen de straat op. Honderdduizenden mensen gingen de straat op.

Autonome status

Hongkong was een Britse kolonie en is in 1997 teruggegeven aan China en heeft sindsdien een autonome status met een eigen rechtssysteem. Veel inwoners zien de rest van China als buitenland.

Ze vrezen dat de vereenvoudiging van de uitlevering van verdachten aan de rest van China het eigen rechtssysteem - dat op westerse leest is geschoeid - zal ondermijnen. De verdachten zouden elders in China niet op een eerlijk proces kunnen rekenen. Sommige betogers toonden spandoeken met de tekst: ''Aan China uitgeleverd, voor altijd verdwenen.''

De wet wordt woensdag besproken in het parlement.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore