Half miljoen mensen

Massaal protest Hongkong om wet die uitlevering naar China mogelijk maakt

09 juni 2019 13:04 Aangepast: 09 juni 2019 13:37
Honderdduizenden mensen op de been in Hongkong. Beeld © EPA

Inwoners van Hongkong zijn bang dat ze straks kunnen worden uitgeleverd aan China. Honderdduizenden mensen demonstreren daarom vandaag tegen een voorgenomen wetgeving die dat mogelijk maakt.

Woensdag behandelt het parlement in Hongkong een wet die ervoor moet zorgen dat verdachten aan het vasteland van China kunnen worden uitgeleverd om daar berecht te worden. Hongkongers vrezen dat in China niet op een eerlijk proces kunnen rekenen.

Half miljoen mensen

Het is de grootste betoging in Hongkong sinds jaren. Er zijn mogelijk een half miljoen mensen op de been. De politie sprak aan het eind van de middag van minstens 300.000 demonstranten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tienduizenden Hongkongers herdenken Tiananmen-bloedbad

Hongkong was een Britse kolonie en is in 1997 teruggegeven aan China, maar het heeft sindsdien en autonome status met een eigen rechtssysteem. Veel inwoners zien de rest van China als buitenland.

'Uitgeleverd is voor altijd verdwenen'

In de China is de rechterlijke macht niet onafhankelijk. Sommige betogers toonden spandoeken met de tekst: ''Aan China uitgeleverd, voor altijd verdwenen''.

Ondernemers in Hongkong zijn ook bang dat de uitleveringswet schade toebrengt aan de goede naam van de metropool, als vrij en liberaal internationaal handelscentrum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore