Raket

MH17: documenten opgedoken over BUK-transport

08 juni 2019 11:29
De BUK-raket.

De Russische krant Novaja Gazeta heeft documenten in handen die gaan over het transport van de BUK-raket die in juli 2014 vlucht MH17 heeft neergehaald.

De openbare documenten die Noveja Gazeta opvoert, bewijzen dat meer dan 170 manschappen van de luchtafweereenheid in het Oekraïense grensgebied waren. Twee dagen voordat MH17 boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten, kregen deze troepen hier droge rantsoenen voor vijf dagen.

'Unieke vingerafdruk'

In maart 2015 bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat vlucht MH17 door een raket is neergehaald. Het Joint Investigation Team (JIT) onthulde in mei vorig jaar dat het luchtdoelraketsysteem dat werd gebruikt voor het neerhalen van MH17 afkomstig is uit het Russische leger. 

Na uitgebreid vergelijkend onderzoek concludeerde het JIT dat de 'unieke vingerafdruk' van de BUK Telar die werd gebruikt voor de vliegramp 'enkel en alleen' afkomstig kan zijn van de 53ste brigade uit Koersk. Dat is de brigade waarvan Noveja Gazeta de rantsoenlijsten in handen heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BUK-luchtdoelraketsysteem dat MH17 neerhaalde afkomstig van Russisch leger

Luchtafweerinstallatie

Door de ramp op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het internationale onderzoeksteam JIT constateerde eerder al dat de pro-Russische separatisten beschikking hadden over de luchtafweerinstallatie, die van de 53e luchtafweerbrigade was.

Rusland zelf heeft altijd elke betrokkenheid bij de ramp ontkend. Zij noemen het Nederlandse onderzoek vooringenomen. Volgens Moskou heeft Oekraïne het passagierstoestel neergeschoten. Rusland werkt naar eigen zeggen wel mee aan het MH17-onderzoek, ondanks dat het internationale onderzoeksteam daar anders over denkt. 

Onderzoek RTL: MH17 neergehaald door BUK-raket

Onderzoek van experts bevestigt wat velen al dachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore