Buitenland

VS en Mexico bereiken migrantendeal, importheffingen van de baan

08 juni 2019 08:52 Aangepast: 08 juni 2019 09:02
De Amerikaanse president Donald Trump begint zijn campagne niet zomaar in Florida. Beeld © EPA

De VS zal volgende week toch geen importheffingen van 5 procent opleggen op goederen uit Mexico. De Amerikaanse president Trump had dat aangekondigd om Mexico onder druk te zetten om de migratiestroom naar de VS in te dammen. Dat lijkt te zijn gelukt: de landen hebben een akkoord bereikt.

Het bereiken van een deal werd vannacht bekendgemaakt op Twitter door Trump. De president schreef dat de aangekondigde importheffingen voor onbepaalde tijd worden opgeschort en dat Mexico heeft beloofd om stevige maatregelen te nemen om de migratie tegen te gaan.

Zuidgrens beter bewaken

In een gezamenlijke verklaring van de landen staat dat Mexico strenger gaat handhaven om migratie tegen te gaan. Daarvoor belooft het land zijn nationale garde in te zetten om vooral zijn zuidelijke grens beter te gaan bewaken.

Vanaf de zuidgrens van Mexico komen namelijk veel migranten binnen uit Zuid- en Midden-Amerika die door willen reizen naar de VS om daar een beter leven op te bouwen. Naast de belofte om de eigen grenzen beter te bewaken, heeft Mexico ook toegezegd dat migranten die een asielaanvraag doen in de VS in Mexico moeten blijven zolang de asielprocedure loopt.

Verder onderhandelen

De Amerikanen hadden eigenlijk geëist dat de migranten asiel aan zouden moeten vragen in Mexico, maar zo ver wilden de Mexicanen niet gaan. Volgens de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken is het een eerlijke oplossing zo en wisten de landen 'tot een middelpunt' te komen.

De VS en Mexico hebben ook afgesproken om te blijven onderhandelen over extra maatregelen om migratie tegen te gaan. Binnen 90 dagen moet daarover een akkoord zijn bereikt.

Republikeinen blij

Het opschorten van de importheffingen wordt in de Amerikaanse politiek goed ontvangen en daarmee vermijdt Trump een confrontatie met zijn eigen Republikeinse partij. Het leek er namelijk op dat ook een meerderheid van zijn eigen partij fel tegen de importheffingen voor Mexico was gekant.

Bovendien bestond het risico dat de heffingen het handelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico op zouden blazen. Dat akkoord werd vorig jaar onder zware druk van Trump gesloten en moet het bestaande NAFTA-verdrag tussen de Noord-Amerikaanse landen vervangen. Maar dat nieuwe akkoord is nog niet officieel goedgekeurd door de verschillende parlementen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore