Jarenlang wanbeleid

Venezuela loopt leeg: 4 miljoen mensen land uit gevlucht

07 juni 2019 19:09 Aangepast: 07 juni 2019 20:52
Lege schappen in een winkel een jaar geleden, toen fotografen nog de winkels in mochten. Inmiddels is de situatie nog veel erger. Beeld © EPA

Het aantal Venezolanen dat hun thuisland is ontvlucht is opgelopen tot vier miljoen. Enkele jaren geleden, voordat het wanbeleid van president Maduro het land in een enorme crisis stortte, telde Venezuela nog 31 miljoen inwoners.

De miljoenen hebben het land verlaten, omdat er nauwelijks nog levensmiddelen en medicijnen in het land zijn, waardoor ziektes als mazelen en difterie welig tieren. 

Miljoen procent inflatie

De hyperinflatie is bovendien enorm, met meer dan een miljoen procent per jaar. Dat betekent dat elk geldbedrag dat iemand in handen krijgt waardeloos is, voordat het weer kan worden uitgegeven. De zwarte markt en ruilhandel zijn in Venezuela de enige manieren om nog aan spullen te komen.

De oppositie is monddood gemaakt, door de invoering van een tweede parlement vol vrienden en familieleden van Maduro en wordt ondertussen ook keihard vervolgd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositieleden Venezuela vluchten naar buitenlandse ambassades

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties roept op tot hulp voor de buurlanden van Venezuela die de vluchtelingenstroom opvangen. Colombia bijvoorbeeld biedt onderdak aan meer dan een miljoen Venezolanen.

Vreemdelingenhaat

In die buurlanden lopen de spanningen op en neemt de vreemdelingenhaat toe, ook in de politiek.

In Peru bijvoorbeeld, het land dat na Colombia de meeste Venezolanen opvangt, worden sinds kort alle Venezolanen die met justitie in aanraking komen, gelijk het land uitgezet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore