Commerciële ruimtevaart

Ruimtetoeristen weer welkom op ruimtestation ISS

07 juni 2019 21:24 Aangepast: 07 juni 2019 22:03
Het internationale ruimtestation ISS (archieffoto) Beeld © EPA

Binnenkort wordt het internationale ruimtestation ISS weer opengesteld voor commerciële ruimtevaart. Het is niet goedkoop om het complex, dat 400 kilometer boven de aarde zweeft, te bezoeken.

Vandaag kondigde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, een van de vijf eigenaren van het ISS, de plannen aan. Ruimtetoeristen betalen enkele tienduizenden dollars per dag. Daarnaast moeten ze trainingen doorlopen en voldoen aan fysieke eisen. In het begin is er plek voor twee korte bezoekjes per jaar.

Tussen 2001 en 2009 maakten zeven ruimtetoeristen via het bedrijf Space Adventures al een reis naar het ISS. Ze betaalden er tussen de 20 en 35 miljoen dollar voor. Na 2009 waren er geen toeristen meer welkom op het ruimtestation.

Naar de maan en terug

De Verenigde Staten willen zich volledig richten op de plannen om weer mensen naar de maan en terug te brengen. Dat moet in 2024 gebeuren. In een later stadium willen de Amerikanen ook voet op Mars zetten. De directe omgeving van de aarde wordt dan overgelaten aan commerciële bedrijven, van wie de NASA een van de klanten zal zijn.

Het ISS draait sinds november 1998 in een baan rond de aarde. Sinds 2000 is het complex permanent bewoond. Het is een gezamenlijk project van de Verenigde Staten, Europa, Rusland, Canada en Japan. Astronaut André Kuipers is als enige Nederlander in het ISS geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het stikt van de bacteriën in het ISS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore