'Fonk' en jazz

Dr. John 'The Night Tripper' (77) overleden na hartaanval

07 juni 2019 07:31 Aangepast: 07 juni 2019 07:36
Dr. John Beeld © AFP

De Amerikaanse muzikant Dr. John is overleden. De 77-jarige pianist, songwriter en producer bezweek aan de gevolgen van een hartaanval. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Dr. John, geboren als Malcolm John Rebennack, groeide op in een muzikantenfamilie in New Orleans. Zijn tante leerde hem pianospelen, terwijl zijn vader hem al van jongs af aan meenam naar muziektenten, waar hij het geluid verzorgde.

Night Tripper

Als tiener speelde 'Mac' Rebennack, die zich eind jaren zestig 'The Night Tripper' ging noemen, al in ruige bars en stripclubs.

Hij ontwikkelde gaandeweg in zijn muziek een mix van rhythm and blues, cowboysongs, gospel en jazz, evenals New Orleans 'Mardi Gras-muziek, boogie, barrelhouse-piano en funk - of' fonk ', zoals hij het uitsprak. Hij won zesmaal een Grammy.

Gevangenis

Hij produceerde meer dan dertig albums, en was een graag geziene sessiemuzikant, totdat zijn voorkeur voor allerhande drugs leidde tot een levensstijl die hem uiteindelijk in de gevangenis deed belanden. 

Hij werd in 2011 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Dr. John in Nederland

Dr. John trad ook diverse malen op in Nederland. Zo maakte hij deel uit van de line-up van het eerste grote Nederlandse popfestival, dat van Kralingen in 1970.

Ook was hij te zien op het North Sea Jazzfestival.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore