Honderdduizenden tonnen

'Middellandse Zee slibt dicht door plastic van vakantiegangers'

07 juni 2019 05:39 Aangepast: 07 juni 2019 09:10
Een schildpad verstrikt in een plastic net. Beeld © WWF

Jaarlijks komen er honderdduizenden tonnen aan plastic in de Middellandse Zee terecht. Toeristische trekpleisters als Barcelona, Marseille, Izmir, Tel Aviv en Alexandrië zijn enkele van de grootste boosdoeners. Dat blijkt uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds dat vandaag verschijnt.

Op de vakantiebestemmingen laten mensen veel plastic zakjes, flesjes, rietjes of verpakkingen slingeren. In Barcelona, bijvoorbeeld, gaat per dag ruim 26 kilo plastic per kilometer kuststrook de zee in. De plek waar het meeste wordt vervuild, is een strook in het zuiden van Turkije. Daar gaat het om ruim 31 kilo per dag per kilometer.

Op verschillende plekken aan de Middellandse Zee wordt flink vervuild, zo is te zien op deze kaart. Op verschillende plekken aan de Middellandse Zee wordt flink vervuild, zo is te zien op deze kaart.

In de zomermaanden, als er veel toeristen naar de plekken gaan, neemt de vervuiling met 40 procent toe. Door de afgesloten ligging van de Middellandse Zee hoopt het vuil zich er snel op. De concentratie microplastics (kleinere deeltjes) is er een van de hoogste ter wereld. Als er niks verandert, zegt het Wereld Natuur Fonds, dan drijft er in 2050 drie keer zo veel plastic als nu in de oceaan. 

Een duiker verwijdert plastic. Een duiker verwijdert plastic.

Tien olympische zwembaden

Volgens Dylan de Gruijl van het WNF is er sprake van een wereldwijde crisis. "Elk uur belandt bijna tien olympische zwembaden vol aan plastic in de zee. Dat zijn niet te bevatten hoeveelheden", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Jaarlijks sterven er daardoor honderdduizend zeezoogdieren."

De Middellandse Zee heeft een van de grootste concentraties plastic ter wereld, met name door slechte afvalverwerking. "Dat is desastreus voor dieren én mensen", zegt De Gruijl. "Want het plastic komt via dieren ook in onze voedselsystemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dankzij vakkenvuller Katja (21) bespaart Kruidvat 1 miljoen plastic zakjes

Herbruikbare fles of tas

"Het probleem is enorm, maar we kunnen het ook oplossen", zegt De Gruijl. "Iedereen kan elke dag het verschil maken door zelf minder wegwerpplastic te gebruiken. Het is echt een kwestie van zelf een herbruikbare fles, tas of een beker meenemen in plaats van een wegwerpexemplaar aan te nemen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore