Buitenland

Boete van 3,5 miljard dreigt voor Italië om overtreden begrotingsregels

05 juni 2019 13:05 Aangepast: 05 juni 2019 13:41
De Italiaanse premier Conte (rechts), hier eerder dit jaar met voorzitter Juncker van de Europese Commissie. Beeld © EPA

De Europese Commissie wil alsnog een strafprocedure beginnen tegen Italië vanwege het overtreden van de Europese begrotingsregels.

Dat betekent dat de Italianen worden opgeroepen om op korte termijn concrete maatregelen moeten nemen om het begrotingstekort terug te dringen en de staatsschuld aan te pakken.

Als de regering in Rome van de rechts-populistische Lega en de protestpartij Vijfsterrenbeweging zich niets aantrekt van de opdracht uit Brussel riskeert ze een boete van 3,5 miljard euro.

De EU-ministers van Financiën moeten nog wel instemmen met de zogeheten buitensporigtekortprocedure. Zij komen volgende week bijeen, maar het is niet zeker of Italië dan al wordt besproken of in juli.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit gaat er mis met de Italiaanse economie

Hoge staatsschuld

De Italiaanse staatsschuld is 132 procent van het bruto binnenlands product. Binnen de EU is afgesproken dat dit niet meer mag zijn dan 60 procent. Ter vergelijking: In Nederland is dat percentage gedaald tot 52 procent, mede dankzij de economische opleving van de afgelopen jaren.

Italië gaf vorig jaar 65 miljard euro (zo'n 1000 euro per inwoner) uit aan rente op de staatsschuld, dat is ongeveer net zo veel geld als er naar onderwijs gaat.

Rente

De Europese Commissie waarschuwt verder dat door de hoge staatsschuld het vertrouwen in Italië kan dalen, waardoor het land mogelijk een hogere rente zal moeten betalen op nieuwe leningen. Ook bedrijven en consumenten zouden dan te maken krijgen met een hogere rente en dat raakt ook de economie.

Met Italië was afgesproken dat de staatsschuld als percentage van de economie zou dalen, maar die doelstelling is niet gehaald. Het ziet er verder naar uit dat de doelstellingen voor 2019 en 2020 niet gehaald zullen worden.

Kritiek Rutte en Hoekstra

De Europese Commissie wees vorig jaar twee keer de Italiaanse ontwerpbegroting voor 2019 af, maar zag in december nog af van een strafprocedure. Kort daarna ging de commissie akkoord met een aangepaste begroting, op basis van een groeiverwachting van 1 procent.

De 'lakse' opstelling van de commissie over Italië kreeg felle kritiek van zowel premier Mark Rutte als minister Wopke Hoekstra van Financiën. Hoekstra is nu trouwens verheugd met het aanpakken van Italië. Hij noemt het 'een logische eerste stap'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italië is geen Griekenland: op deze punten gaat het economisch prima

Nauwelijks groei

Inmiddels staat de economische groei in Italië nagenoeg stil. Daardoor loopt de staatsschuld verder op naar 135 procent van het bruto binnenlands product, verwacht vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de commissie.

De commissie stelt verder voor om de buitensporigtekortprocedure die sinds 2009 tegen Spanje loopt, in te trekken. Het land is erin geslaagd het begrotingstekort onder de 3 procent te brengen.

Geld tegen armoede

De Italiaanse regering minister van Binnenlandse Zaken en Lega-leider Matteo Salvini wil zich niet houden aan de regels van Brussel en wil belastingen verlagen om de economie aan te zwengelen.

Ook de voorman van de M5S, minister Luigi di Maio, wil geld vrijmaken om armoede te bestrijden en de economie vlot te trekken. Economen verwachten echter dat die maatregelen vooral zullen zorgen voor een nog hogere staatsschuld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore