Facebookpost

Amerikaanse burgemeester wil dat homo's worden doodgeschoten

05 juni 2019 11:18 Aangepast: 06 juni 2019 06:35
Burgemeester Mark Chambers Beeld © Carbon Hill City Hall

De burgemeester van Carbon Hill, een plaatsje met 2000 inwoners in de Amerikaanse staat Alabama, heeft via Facebook opgeroepen homoseksuelen te doden. 

Burgemeester Mark Chambers legde volgens nieuwszender WBRC in de - inmiddels verwijderde - Facebookpost een verband tussen homoseksuelen, travestieten, 'babymoordenaars' en 'socialisten'.

Uit de weg ruimen

"We leven in een maatschappij waarin homoseksuelen ons de les lezen over zeden, travestieten ons de les lezen over menselijke biologie, babymoordenaars ons de les lezen over mensenrechten en socialisten ons de les lezen over economie." Hij zette de hele tekst in hoofdletters.

"De enige manier om hier verandering in te brengen, is het probleem uit de weg ruimen", vervolgde Chambers. "Ik weet dat het slecht is wat ik zeg, maar als je hen niet uitroeit, kun je dit niet oplossen."

Offline gehaald

De post is inmiddels offline gehaald, meldt de BBC. In een reactie zegt burgemeester Mark Chambers dat zijn woorden uit hun context zijn gehaald. Hij heeft zijn excuses aangeboden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Organen Erik-Paul geweigerd omdat hij homo was: 'Belachelijk'

De verontwaardiging over Chambers' uitspraken is groot, en van alle kanten wordt geëist dat hij opstapt. Zo vindt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Campaign de uitspraken 'gruwelijk, onredelijk en onaanvaardbaar'.

"LHBTI'ers hebben in hun dagelijkse leven te kampen met onevenredige niveaus van geweld en pesterijen - en dat is vooral in Alabama het geval. Burgemeester Chambers moet ter verantwoording worden geroepen", zegt de beweging.

Ondankbare immigranten

Toen Chambers door nieuwszender WBRC werd geconfronteerd met zijn uitspraken, ontkende hij aanvankelijk dat hij die gedaan had. In een later telefoontje zei hij dat hij de Facebookpost per abuis had geplaatst en dat hij die alleen aan een vriend had willen sturen.

Tijdens het telefoongesprek ventileerde hij overigens ook zijn mening over immigranten in de VS. Volgens hem zijn ze 'ondankbaar' en nemen ze het land over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Brian durfde niet uit de kast te komen bij zijn team: 'Voetbal en homoseksualiteit gaan slecht samen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore