'Wij weigeren te vergeten'

Tienduizenden Hongkongers herdenken Tiananmen-bloedbad

05 juni 2019 03:32 Aangepast: 05 juni 2019 14:35
Beeld © EPA/Jerome Favre

Vele tienduizenden mensen in Hong Kong herdachten gisteravond de dertigste verjaardag van de met bloedig geweld neergeslagen studentenacties op het Tiananmen-plein in Peking. Hongkong en Macau zijn de enige plekken in China waar de activisten die in 1989 om het leven kwamen, herdacht kunnen worden. De Chinese autoriteiten verzwijgen de studentenprotesten.

Volgens de organisatoren namen zo'n 180.000 mensen deel aan de kaarsenwake ter nagedachtenis aan de democratiseringsbeweging waarin honderden en mogelijk zelfs duizenden studenten om het leven kwamen. De politie schatte het aantal deelnemers van de wake op minder dan 40.000.

Victoria Park was een zee van kaarslicht. Velen in de menigte droegen zwarte kleding, sommigen huilden.

 

Victoria Park in Hong Kong was een zee van kaarslicht. Victoria Park in Hong Kong was een zee van kaarslicht.

'Wij weigeren te vergeten'

"Als overlevenden en ooggetuigen dragen wij de verantwoordelijkheid om de wereld te vertellen over het bloedbad", zei de in Hongkong geboren activist Liane Lee in een toespraak. In 1989 reisde Lee naar Peking om deel te nemen aan de democratiseringsbeweging. Ze is nu de vice-voorzitter van de Toronto Association for Democracy in China. De in 1989 opgerichte organisatie steunt democratische hervormingen in China.

De muisstille menigte luisterde aandachtig naar Lees heftige herinneringen aan het bloedbad. Maar haar woorden, "Wij weigeren te vergeten. Wij weigeren om de leugens te geloven", werden met groot applaus ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plein Hemelse Vrede potdicht vanwege verjaardag studentenprotest

Echte geschiedenis

In de menigte waren ook inwoners van het vaste land. "Ik ben hier om over de echte geschiedenis van China te leren", zei een 11-jarig Chinees meisje in een interview met de BBC. Haar ouders hadden haar naar Hongkong gebracht om de herdenking bij te wonen.

"Nu voel ik alsof China net zo is als andere landen", zei ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore