Minstens 35 doden

Bloedbad in Soedan, leger zegt afspraken met oppositie op

04 juni 2019 04:16
Brandende banden in Khartoem. Beeld © AFP/Ashraf Shazly

De militairen die de macht hebben in Soedan, hebben alle afspraken met de oppositiepartijen opgezegd. Dat heeft het hoofd van de militaire overgangsraad gezegd in een op televisie uitgezonden verklaring naar aanleiding van het geweld in de hoofdstad Khartoem maandag. Veiligheidstroepen ontruimden kampen van demonstranten en doodden daarbij minstens 35 mensen. Ook zijn er meer dan honderd gewonden.

Luitenant-generaal Abdel Fattah al-Burhan zei in de toespraak dat de coalitie van oppositiepartijen net zozeer verantwoordelijk was voor de vertraging in de onderhandelingen over de toekomst van Soedan. Hij maakte bekend dat er binnen negen maanden verkiezingen zullen worden gehouden.

Al-Burhan beloofde dat er een onderzoek komt naar de bestorming van het demonstrantenkamp gisterochtend. Het was het ergste geweld in Soedan sinds de afzetting van president Omar al-Bashir in april.

Bruut geweld: leger Soedan schiet en slaat protesten uit elkaar

Het Soedanese leger probeert met geweld een eind te maken aan de maandenlange protesten tegen het militaire bewind.

Vruchteloze dialoog

De coalitie van oppositiegroepen in Soedan, de DFCF (De krachten van de Verklaring voor Vrijheid en Verandering), had eerder maandag het contact met het militair bewind al verbroken. De DFCF was een vruchteloze dialoog aangegaan met de junta die sinds april regeert over de vraag of de burgers of de militairen het voor het zeggen zouden krijgen tijdens de transitieperiode naar een democratie die drie jaar zou gaan duren.

De oppositie heeft sinds afgelopen maandag een algehele politieke staking afgekondigd en opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Ook roepen de oppositiegroepen het buitenland op de coup, zoals zij de machtsovername van de militairen noemen, te veroordelen en de rechtmatigheid ervan af te wijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leger in Soedan slaat maandenlang protest keihard neer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore