Na maanden bekvechten

Premier Italië roept zijn regering tot de orde en dreigt met aftreden

03 juni 2019 20:59 Aangepast: 03 juni 2019 21:08
Premier Conte tijdens een eerdere persconferentie. Beeld © AFP

De Italiaanse premier Giuseppe Conte dreigt af te treden, als de twee regeringspartijen niet stoppen met hun al maanden durende publiekelijke gekibbel. Hij wil dat ze zich beide uitspreken voor een economisch beleid dat op steun van Europa kan rekenen. Vanwege de torenhoge staatsschuld heeft Italië het vertrouwen van de financiële markt hard nodig.

"Als ze hun verantwoordelijkheid nu niet nemen, stap ik op", aldus Conte.

De partijloze jurist en hoogleraar Conte staat aan het hoofd van de regering van de rechts-populistische Lega en de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging), die elkaar al maanden publiekelijk de tent uitvechten. Conte is het nu zat en riep zijn regering tot de orde in een speciaal belegde persconferentie. 

Enorme staatsschuld

De EU heeft gedreigd met strafmaatregelen tegen Italië als dat land niet serieus werk maakt van het terugdringen van de schuldenlast. De Italiaanse staatsschuld heeft een omvang bereikt van 132 procent van het bruto binnenlands product terwijl de EU stelt dat dit niet groter mag zijn dan 60 procent.

Ter vergelijking: In Nederland is dat percentage gedaald tot 52 procent, mede dankzij de economische opleving van de afgelopen jaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italië en Brussel ruziën opnieuw over begroting

Niet houden aan de regels

Minister van Binnenlandse Zaken en Lega-leider Matteo Salvini wil zich niet houden aan de regels van Brussel en wil belastingen verlagen om de economie aan te zwengelen. Ook de voorman van de M5S, minister Luigi di Maio, wil geld vrijmaken om armoede te bestrijden en de economie vlot te trekken. Economen verwachten dat die maatregelen vooral zullen zorgen voor een nog hogere staatsschuld.

Conte zei dat de overheid de begrotingsregels van de EU moet respecteren tot die worden gewijzigd. Hij wil nu een duidelijke, ondubbelzinnige en snelle reactie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging. Het land kan niet wachten, zei hij.

De Italiaanse economie in vijf grafieken

Eind vorig jaar legde RTL Z de vinger op de zere plek wat betreft de Italiaanse economie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore