Uitbuitingssituatie

'1600 asielkinderen verdwenen uit opvang'

03 juni 2019 02:13
Archieffoto Beeld © ANP/Roos Koole

Ruim 1600 asielkinderen zijn de afgelopen 4,5 jaar weggelopen uit opvanglocaties. Het is onduidelijk waar ze nu verblijven.

Dat blijkt uit cijfers die NRC heeft opgevraagd bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Nidos, de onafhankelijke organisatie die de voogdij heeft over alle alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Nederland.

Volgens de organisaties vertrekt een deel van de kinderen naar familie en vrienden in Duitsland, België of Frankrijk. Maar er zijn ook signalen dat ze in een uitbuitingssituatie belanden. Volgens onderzoek van Conny Rijken, hoogleraar mensenhandel en globalisering aan de universiteit van Tilburg, bestaat het vermoeden dat meisjes gedwongen worden tot seks.

Hogere aantallen

Veel van de weggelopen kinderen komen uit Marokko (325), Algerije (190) en Afghanistan (167). Asielzoekers uit deze landen maken doorgaans weinig kans op een verblijfsvergunning. Maar er zijn ook veel kinderen uit Syrië (114) en Eritrea (114) die juist wel veel kans maken. De aantallen zijn volgens de krant hoger dan tot nu toe bekend, doordat de cijfers van Nidos eerder niet zijn meegerekend.

Eerder dit jaar werd bekend uit onderzoek van het radioprogramma Argos dat de afgelopen vijf jaar ook zeker zestig jonge Vietnamezen waren verdwenen. Ze zijn mogelijk slachtoffer geworden van mensenhandel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Overheid moet meer doen tegen verdwijnen asielkinderen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`