'Angst vormt bedreiging'

Paus pleit voor eenheid van Europa, waarschuwt voor 'haat en angst'

03 juni 2019 00:57 Aangepast: 03 juni 2019 00:57
Paus Franciscus praat met verslaggevers tijdens een persconferentie aan boord van zijn vliegtuig. Beeld © EPA/Andrew Medichini

Paus Franciscus heeft er gisteren voor gepleit Europa bijeen te houden en de idealen van de grondleggers van de Europese Unie nieuw leven in te blazen. Ideologieën en politici die inspelen op angst vormen in zijn ogen een bedreiging voor de unie.

De paus maakte zijn opmerkingen aan boord van zijn vliegtuig, op de terugweg na een driedaags bezoek aan Roemenië. Het was zijn eerste commentaar na de Europese verkiezingen van eind mei.

Pessimisme of ideologieën

Op vragen naar zijn opvattingen over de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, leider van de rechts-populistische anti-immigratiepartij Lega, zei de paus dat hij niet ingaat op de politiek situatie van Italië, maar hij zei wel dat politici nooit 'haat en angst' moeten verspreiden, maar alleen maar hoop.

"Laat Europa niet in de greep raken van pessimisme of ideologieën. Europa wordt nu niet aangevallen met kanonnen en bommen, maar met ideologieën die niet Europees zijn, maar van buiten komen, of afkomstig zijn van kleine groeperingen in Europa."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paus Franciscus vraagt vergeving voor slechte behandeling Roma

Roma-kampen sluiten

Aan het eind van zijn bezoek aan Roemenië had de paus om vergeving gevraagd voor de slechte behandeling van Roma. "Mijn hart is bezwaard door de vele gevallen van discriminatie, segregatie en mishandeling die uw gemeenschap heeft ondergaan", zei de paus. "De geschiedenis leert ons dat christenen, inclusief katholieken, niet vreemd zijn aan dit soort kwaad."

Salvini herhaalde vorige maand zijn belofte alle Roma-kampen in Italië te sluiten nadat de paus Roma had ontvangen op het Vaticaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore