Niet te stoppen

Cruiseschip ramt toeristenboot in Venetië: 'Wegwezen, wegwezen!'

02 juni 2019 12:13 Aangepast: 02 juni 2019 14:57
Beeld © Italiaanse brandweer

Een aanvaring tussen een cruiseschip en een toeristenboot in het Italiaanse Venetië. Bij het ongeluk zijn vier passagiers gewond geraakt. Het cruiseschip raakte een steiger en botste daarna op de andere boot. Daarin zaten ongeveer 130 mensen.

De botsing gebeurde vanochtend rond half negen op het Giudeccakanaal. Op beelden van het ongeluk is te zien dat het schip niet te stoppen lijkt, de steiger schampt en vervolgens het schip met toeristen raakt. Toeristen rennen in paniek weg. 

Het gaat om de MSC Opera. Dat schip weegt 65.591 ton en heeft plaats voor bijna 2700 passagiers. De nationaliteit van de gewonden is nog niet bekend.

Venetië is een populaire bestemming voor cruiseschepen, vooral tijdens het drukke zomerseizoen. Politici willen al langer een verbod op dit soort grote schepen.

'Wachten op ongeluk'

Volgens de burgemeester van Venetië was het wachten op een ongeluk. "We zeggen al acht jaar dat er geen grote schepen meer door het kanaal van Giudecca moeten varen. Dit laat het nogmaals zien", zegt hij.

De minister van Transport beaamt dat de grote schepen een probleem zijn. "Na jarenlange inspanning zijn we nu bijna bij een definitieve oplossing om zowel het water als de toeristen te beschermen", zegt Danilo Toninelli.

Mechanische problemen

Rederij MSC, de eigenaar van het schip, zegt dat het schip op het punt stond om aan te leggen. Het schip zou 'mechanische problemen' hebben gehad. Twee sleepboten probeerden het schip nog tegen te houden, maar dat lukte niet meer.

Italiaanse media schrijven dat een kabel die aan de sleepboten vastzat, mogelijk is geknapt, waardoor de MSC Opera niet meer te houden was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore