Ernstig verzwakt

'Ongewone sterfte' grijze walvissen aan westkust VS

01 juni 2019 20:03 Aangepast: 01 juni 2019 20:13
Een aangespoelde grijze walvis. Beeld © AFP

Biologen zijn bezorgd over een ongewoon hoog aantal dode grijze walvissen aan de Amerikaanse westkust. Volgens de oceaan- en klimaatautoriteit NOAA zijn tussen januari en eind mei in Californië, Oregon, Washington en Alaska zo'n zeventig grijze walvissen aangespoeld.

Dat is het hoogste aantal sinds het jaar 2000, toen ongeveer evenveel dieren omkwamen in een jaar tijd. De oorzaken van deze 'ongewone sterfte' dit jaar moeten worden onderzocht, zeggen de wetenschappers.

Opwarming van de zee

Mogelijke doodsoorzaken zijn ondervoeding en botsingen met schepen. Volgens de biologen zijn veel walvissen in een verzwakte staat. Dat zou kunnen komen doordat de voedselbronnen steeds minder van kwaliteit zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boot botst met walvis: meer dan 80 mensen gewond

Grijze walvissen voeden zich met vlokreeften en andere kleine zeedieren. De wetenschappers willen onder meer de effecten onderzoeken van de opwarming van de zee op de voedselvoorziening.

27.000 dieren

Grijze walvissen (Eschrichtius robustus) leven nu alleen nog maar in de Stille Oceaan. De dieren kunnen wel 15 meter lang worden. Er wordt verschil gemaakt tussen de populatie in het westen en in het oosten van de Stille Oceaan. De Oost-Pacifische populatie overwintert voor de kusten van Californië en Mexico en brengt de zomer door in de voedselrijke Golf van Alaska. De totale populatie wordt momenteel geschat op 27.000 dieren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore