Ewold Horn

Ontvoerde Nederlander omgekomen bij vuurgevecht

31 mei 2019 08:30 Aangepast: 31 mei 2019 11:32
Ewold Horn op een foto die kort na de ontvoering is verspreid. Beeld © AFP

De Nederlandse vogelaar Ewold Horn die ruim zeven jaar geleden werd ontvoerd op de Filipijnen, is om het leven gekomen bij een vuurgevecht in de stad Patikul in de afgelegen zuidelijke provincie Sulu. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de chaos die ontstond bij het gevecht tussen het Filipijnse leger en strijders van de islamitische terreurbeweging Abu Sayyaf zou Horn (59) geprobeerd hebben om te ontsnappen aan zijn ontvoerders. Volgens het Filipijnse leger zou Horn zijn opgemerkt en doodgeschoten door een van zijn bewakers.

"Ik ben geschokt door deze verschrikkelijke afloop en leef zeer met de familie van Ewold mee", laat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten in een reactie. Hij heeft contact gehad met de nabestaanden van Horn en zal de Filipijnen om opheldering vragen.

Lichaam geborgen

Bij het anderhalf uur durende gevecht kwamen behalve Horn ook nog zes strijders van Abu Sayyaf om het leven, meldt het Filipijnse leger. Het lichaam van Horn is geborgen.

Horn bestudeerde in 2012 de sulu-neushoornvogel op een eiland van de Tawi Tawi-archipel, toen hij samen met de Zwitser Lorenzo Vinciguerra werd ontvoerd door Abu Sayyaf. Vinciguerra wist na twee jaar gevangenschap te ontkomen. Tijdens zijn ontsnapping doodde hij een van zijn gijzelnemers met een machete. Horn zou te ziek en te zwak zijn geweest om mee te vluchten.

Lorenzo Vinciguerra, kort na zijn ontsnapping in 2014. Lorenzo Vinciguerra, kort na zijn ontsnapping in 2014.

Abu Sayyaf strijdt voor een eigen staat in het islamitische zuiden van de overwegend katholieke Filipijnen. Het heeft zich solidair verklaard met al-Qaeda en terreurgroep IS.

'Buitenlandse Zaken betaalt nooit losgeld'

Evert de Boer van kenniscentrum Filipijnengroep Nederland noemt het opvallend dat Abu Sayyaf nooit publiekelijk losgeld heeft geëist. "Vaak gebeurt dat via foto's of video's, maar niet bij Ewold Horn. Ik kan me niet een andere zaak herinneren waarbij dat niet is gebeurd."

"Er zal wel losgeld zijn geëist, maar het beleid van Buitenlandse Zaken is om nooit te betalen", aldus De Boer. Dat leidde in de loop der jaren kennelijk tot frustratie bij de familie van Horn. "Ze hebben op een bepaald moment gezegd mogelijk naar buiten te treden over de zaak, maar ze zijn door de Nederlandse overheid overgehaald om dat niet te doen."

Het is jarenlang ontzettend stil geweest rond de ontvoeringszaak. "Vanwege de veiligheid van Horn heeft Nederland zich altijd op de vlakte gehouden. Door uitspraken van vrijgelaten gijzelaars was wel duidelijk dat hij nog in leven was."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore