100.000 dollar

Tiener die senator met ei belaagde, doneert geld aan slachtoffers Christchurch

30 mei 2019 17:05 Aangepast: 30 mei 2019 17:07
Beeld © Twitter.com/Henry Belot

De tiener die uit protest een ei kapot sloeg op het hoofd van de rechtse Australische senator Fraser Anning, heeft bijna 100.000 Australische dollar gedoneerd aan de slachtoffers van de schietpartij in de moskee in Christchurch. Bij die schietpartij kwamen 51 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

Na zijn actie kreeg de 17-jarige Will Connolly zoveel steun dat er twee grote geldinzamelingen werden gestart. Het bedrag dat daarmee werd opgehaald, doneert hij nu aan de slachtoffers van Christchurch: 99.922,36 dollar om precies te zijn. Dat is bijna 62.000 euro. 

Tijdens interview

Op 16 maart gooide de tiener een ei kapot op het hoofd van de politicus toen die net een interview gaf aan journalisten. Anning had op een bijeenkomst in Melbourne verkondigd dat de islam 'de religieuze equivalent van fascisme is'.

Enkele dagen eerder kwam de politicus onder vuur te liggen nadat op Twitter suggereerde dat het doodschieten van van de gelovigen in de moskee een gevolg van het Nieuw-Zeelandse immigratiebeleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tiener die senator Australië belaagde: 'Mijn ei heeft mensen verenigd'

Rake klappen

De tiener walgde daarvan en wilde een punt maken, zei hij later. "Annaning gaf dus eigenlijk de slachtoffers de schuld." Over zijn actie zei hij: "Als ik het niet zou doen, dan zou niemand het doen." Hij besloot het ook te filmen met zijn mobiele telefoon.

Meteen nadat Anning nattigheid voelde, draaide zich direct om en gaf de jongen enkele rake klappen. Daarna werd de tiener overmeesterd door omstanders. De senator had geen spijt van zijn reactie en zei dat 'zijn moeder hem allang klappen had moeten geven, want hij misdraagt zich verschrikkelijk'. 

Veel bijval

Maar de 'Egg boy', zoals Connolly sindsdien op internet wordt genoemd, kreeg vooral veel bijval voor zijn daad. Op de site GoFundMe kwam binnen een paar uur tijd al 10.000 dollar binnen voor 'juridische steun en meer eieren'. En dat bedrag liep steeds verder op.

Op Instagram maakt hij nu bekend dat hij al dat geld niet wilde houden en daarom heeft overgemaakt naar de Christchurch Foundation en Victims Support. 'Ik hoop met heel mijn hart dat dit voor wat verlichting zorgt voor de slachtoffers van deze tragedie', schrijft hij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore