Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zaak uitgesteld

Zorgen over gezondheid Assange: 'Dramatisch afgevallen'

30 mei 2019 10:49 Aangepast: 31 mei 2019 08:51
Julian Assange in mei bij de rechtbank, achter het glas van een arrestantenbusje. Beeld © EPA

Klokkenluidersorganisatie WikiLeaks maakt zich zorgen over de gezondheidstoestand van haar oprichter Julian Assange. Hij is overgebracht naar de ziekenboeg van de Londense Belmarsh-gevangenis.

Assange zit vast in afwachting van mogelijke uitzetting naar Zweden dan wel de Verenigde Staten. Volgens WikiLeaks is Assange in de zeven weken dat hij nu in de gevangenis zit, 'dramatisch veel gewicht' verloren en is zijn gezondheid, die al niet geweldig was, verder achteruit gegaan.

Verkrachtingen

Een Zweedse rechtbank heeft gisteren een verzoek afgewezen, waarin Assanges advocaat vraagt om uitstel van de zitting waarin over zijn zaak wordt gesproken.

Zweden wil hem berechten voor twee verkrachtingen in 2010. Al die jaren kon dat niet omdat Assange zijn toevlucht had gezocht in de ambassade van Ecuador.

Een Britse rechtbank zou zich vandaag buigen over een Amerikaans verzoek om uitlevering van Assange, maar heeft dat uitgesteld tot 12 juni. Volgens zijn advocaat is Assange te ziek om de rechtbank zelfs via videoverbinding vanuit de gevangenis te woord te staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WikiLeaks-oprichter Assange wil zich niet 'overgeven' aan VS

De VS willen hem vervolgen voor spionage. Via WikiLeaks kwamen honderdduizenden documenten naar buiten over de Amerikaanse oorlogsvoering in Afghanistan en Irak. Donderdag buigt een Brits hof zich over het Amerikaanse uitleveringsverzoek.

Julian Assange: hacker, activist en oprichter WikiLeaks

Assange werd onder andere bekend van beelden die hij deelde over de oorlog in Irak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore