Gewicht van een appel

Ontmoet 'Saybie', de kleinste baby ter wereld

30 mei 2019 02:28 Aangepast: 31 mei 2019 19:52
Kleine Saydie woog slechts 245 gram bij haar geboorte. Beeld © Sharp Mary Birch Hospital

Toen ze in december geboren werd, woog het Amerikaanse meisje ongeveer evenveel als een appel. Met haar 245 gram was Saybie, de naam die de verplegers haar gaven (en niet haar echte naam), de kleinste overlevende baby ter wereld.

Het ziekenhuis waar ze geboren werd maakte dat gisteren bekend. Het meisje werd na 23 weken en drie dagen geboren.

De dokters vertelden de ouders van het kind dat ze maar een uur met haar konden doorbrengen voordat ze zou overlijden. "Maar dat werd twee uur. En toen een dag. En toen een week", zegt de moeder, die anoniem wil blijven, in een filmpje van het ziekenhuis.  

Het verhaal van kleine 'Saybie'

Vijf maanden later mocht de baby gezond en wel naar huis. Inmiddels weegt ze 2 kilogram. Door de Tiniest Baby Registry van de universiteit van Iowa werd de baby genoteerd als de kleinste overlevende ter wereld. De vorige 'recordhouder' was een meisje uit Duitsland dat in 2015 geboren werd en 252 gram woog. 

'Engste moment van mijn leven'

De moeder van Saybie, die door een aandoening een verhoogde bloeddruk had, noemt de bevalling 'het engste moment van haar leven'. "Ik bleef de mensen in het ziekenhuis maar vertellen dat ze het niet zou redden." Het gebeurde toch.

Het meisje kort na haar geboorte. Het meisje kort na haar geboorte.

'Tiny but mighty' was te lezen op een bord bij haar bedje. Klein maar krachtig. Ondanks de groei die ze doormaakt, is de kans nog altijd aanwezig dat het meisje het niet redt. Kinderen die onder de 28 weken zwangerschap geboren worden, kampen vaak met verschillende complicaties. "Maar dat ze al zover gekomen is, is een wonder", zegt een van de verpleegsters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders vergeten pasgeboren baby in taxi, chauffeur rijdt weg en gaat lunchen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`