Door onze correspondent

Terneuzen geschikt voor Trump? 'Zolang het maar spectaculair wordt'

29 mei 2019 18:20
Donald en Melania Trump Beeld © AFP

Koning Willem-Alexander heeft Donald Trump uitgenodigd om in augustus naar Nederland te komen voor een herdenking. In die maand wordt in Terneuzen de Slag om de Schelde herdacht, een belangrijk moment in de Tweede Wereldoorlog. Maar Terneuzen, is dat wel presidentieel genoeg? Zes vragen en de antwoorden door correspondent Erik Mouthaan.

1. Zou Trump een ontvangst in Terneuzen niet zien als een belediging?

De president wil dat zijn bezoeken iets unieks hebben, een visueel element. Afgelopen weekend in Japan werd bijvoorbeeld een sumoworstelwedstrijd ingelast.

In 2017 stond hij met Arabische leiders rond een lichtgevende bol. De militaire parade op de Franse nationale feestdag in Parijs maakte veel indruk. Dus als de herdenking in Zeeland een beetje spectaculair wordt, kan dat best zijn interesse wekken.

2. Zou Trump onder de indruk zijn van de enorme sluis die wordt gebouwd in Terneuzen?

De president heeft oog voor het bouwen van dingen, zie zijn plan om 'de muur' aan te leggen. Dus praten met de burgemeester over dit grote publieke werk zou hem kunnen aanspreken. Trump belooft al jaren fors te gaan investeren in infrastructuur maar is nog niet aan het onderhandelen over een wet die dat mogelijk zal maken.

3. De koning heeft Trump dus uitgenodigd. Is Trump daar gevoelig voor?

Ja, ik denk dat elke Amerikaanse president de monarchie fascinerend en tegelijkertijd raar vindt. Presidenten praten echter liever met de regeringsleiders, in dit geval premier Rutte. Want met een koning kun je geen deals sluiten.

4. Hoe groot is de kans eigenlijk dat de koning 'een blauwtje' loopt?

Het schema van een Amerikaanse president fluctueert nogal. Afspraken worden 'met potlood' ingepland maar kunnen nog sneuvelen, bijvoorbeeld als er een internationale crisis is of als de president om politieke redenen thuis moet blijven. Maar als de Rijksvoorlichtingsdienst zo duidelijk aangeeft 'dat er een uitnodiging ligt', kun je ervan uitgaan dat er toezeggingen zijn gedaan door het Witte Huis, allemaal onder voorbehoud natuurlijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terneuzen klaar voor komst Donald Trump: 'Het geeft wat spanning'

5. Met wat voor bijzondere wensen moet je rekening houden als de Amerikaanse president komt?

De grootste verstorende factor is de Amerikaanse geheime dienst. De veiligheidseisen rond de leider van de VS zijn ongekend hoog en de Amerikanen eisen van een gastland dat dat land zeer veel macht uit handen geeft zodat de service zelfs op andermans grondgebied bepaalde maatregelen mag afkondigen. Denk verder aan het omleiden van vliegverkeer boven de plek waar het evenement plaatsvindt en het screenen van alle genodigden.

Trump en de Japanse president Abe. Trump en de Japanse president Abe.

6. Zijn er nog dingen die specifiek voor Trump belangrijk zijn?

De president geniet ervan als hij met egards wordt behandeld. Hij liet trots weten 'de eregast' te zijn bij de inhuldiging van de nieuwe Japanse keizer. Hij was, volgens krantenberichten, onder de indruk toen de Saoedi's zijn gezicht projecteerden op grote gebouwen tijdens zijn bezoek. Iedereen is gevoelig voor vleierij.

Verder houdt Trump van een persoonlijke band met iemand. Dat kan Rutte zijn maar misschien ook de koning. En hij houdt van brieven. "He wrote me a beautiful letter", zegt de president vaak over de Chinese leider Xi en Noord-Koreaanse dictator Ki.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore