Wonderbaarlijke overleving

Vrouw overleeft meer dan twee weken in Hawaïaans woud: at motten en wilde vruchten

27 mei 2019 04:16 Aangepast: 27 mei 2019 08:33
Beeld © AFP

Een 35-jarige vrouw die zeventien dagen vermist was in een dichtbegroeid woud op het Hawaïaanse eiland Maui is gevonden. Amanda Eller overleefde door in het hol van een everzwijn te slapen. Ze at wilde vruchten en zelfs twee motten.

Eller zei dat ze moeite had gehad om niet op te geven. "De enige keuze was leven of dood," vertelde ze in een interview met The New York Times. "Ik hoorde een stem die me vertelde, 'Als je wilt leven, moet je door blijven gaan.'"

Nadat ze op 8 mei niet thuis kwam werd haar auto gevonden op het parkeerterrein van het Makawao-bosreservaat. Duizenden vrijwilligers, agenten, brandweerlieden en speurhonden zochten naar haar. Zelfs kadaverhonden, drones, helikopters, speleologen en duikers werden ingezet.

Gebroken been

Nadat Eller zich realiseerde dat ze de weg kwijt was, probeerde ze twee dagen lang haar auto terug te vinden. "Daarna gaf ze de zoektocht op en begon ze naar water te zoeken", zei jeugdvriendin Katie York in een interview met The Guardian. York had bijna achtduizend kilometer gereisd om aan de zoektocht mee te helpen.

Op de derde dag viel Eller van een zes meter hoge klif. Ze brak haar been en verwondde haar knieschijf. De dag erna, spoelde een plotselinge vloedgolf haar schoenen weg. Over de volgende dagen raakte ze ook verbrand door de zon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iets voor jou? Richard Branson zoekt assistent op tropisch eiland

Regen en koude

De kou was haar grote vijand. Hawaii staat bekend als een warm eilandparadijs, maar in het gebied waar Eller werd gevonden dalen de temperaturen 's nachts tot 15 graden en regent het veel.

"Ze sliep in het hol van een everzwijn en bedekte zichzelf met varens en van alles dat ze kon vinden. Ze wilde enkel dat de regen ophield zodat ze niet koud zou zijn en modderig water hoefde te drinken", aldus York.

Als een film

Ze werd uiteindelijk gevonden door een team in een helikopter. "We waren allemaal vastgebonden aan de helikopter en hingen er aan de zijkanten uit", zei Javier Cantellops, die de zoektocht had georganiseerd. "En toen allemaal tegelijkertijd zagen we haar gezicht, en haar zwaaiende armen. Het was rechtstreeks uit een film."

"We begonnen de hoop al te verliezen", zei Amanda's vader John Eller die een beloning van 10.000 dollar had uitgeloofd. "Het terrein hier is ongelofelijk. In die bossen is het zo gemakkelijk om gedesoriënteerd te raken, om te verdwalen."

Tweede vermiste

Cantellops is al weer druk bezig met een nieuwe zoektocht. De 35-jarige Noah Mina wordt sinds 20 mei vermist in een gebied in Maui dat als 'verraderlijk en gevaarlijk' wordt beschreven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore