Vanavond uitslag

Stembus open in 21 landen, Europa kiest parlement

26 mei 2019 08:24 Aangepast: 26 mei 2019 08:33
Een man in Bratislava bracht gisteren zijn stem uit. Beeld © ANP

In 21 Europese landen gaan mensen naar de stembus om een kandidaat voor het Europees Parlement te kiezen. De stembussen gaan tussen 06.00 en 09.00 uur open.

De Europese Unie telt in totaal meer dan 400 miljoen stemgerechtigden. Nederlanders en Britten konden donderdag al stemmen en in vijf kleinere landen kon dat op vrijdag en zaterdag.

Kiesgerechtigden uit 28 verschillende EU-landen mogen hun stem uitbrengen. Vandaag gaan bijna 65 miljoen Duitsers, 47 miljoen Fransen en 37 miljoen, 30 miljoen Polen en ruim 50 miljoen Italianen stemmen.

Stemmen voor Brussel: zo werkt het Europees Parlement

Politiek verslaggever Fons Lambie legt uit hoe het werkt in Brussel.

Vanavond uitslag

De sluitingstijden van de stemlokalen verschillen per land. Daarom mogen de officiële uitslagen vandaag pas vanaf 23.00 uur bekend worden gemaakt. De nationale exitpolls worden vanaf 18.00 uur verwacht.

In Nederland werd de PvdA de grootste partij bij de Europese verkiezingen, bleek uit de landelijke exitpoll van NOS/Ipsos. De VVD en het CDA kwamen als tweede en derde uit de bus. De opkomst was donderdag met 41 procent een stuk hoger dan in 2014. Toen ging 37,3 procent van de gerechtigden naar de stembus.

Uitslagenavond

Het Europees Parlement geeft op basis van de exitpolls tijdens een uitslagenavond in Brussel om 20.15 uur een eerste globale inschatting van de resultaten, verdeeld over de huidige politieke groepen in het parlement.

Drie uur later volgt een nieuwe prognose waarin voorlopige uitslagen uit achttien lidstaten zijn verwerkt. Die worden in de loop van de nacht aangevuld met nieuwe cijfers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Winst PvdA door Timmermans-effect in het kwadraat'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`