Ga naar de inhoud
Antisemitisme

Duitse overheid raadt Joden dragen keppel af

Vrouwen met keppeltjes tijdens een demonstratie vorig jaar in Bonn tegen antisemitisme. Beeld © EPA

De Duitse regering zegt dat het niet verstandig is als Joden overal en altijd in Duitsland een keppel dragen. Vanwege het toegenomen antisemitisme kan het dragen van het religieuze hoofddeksel gevaarlijk zijn.

"Helaas moet ik dat zeggen", aldus Felix Klein, die namens de Duitse regering het antisemitisme in de gaten houdt. Hij deed het advies vandaag in een interview in een aantal Duitse dagbladen.

Meer antisemitisme

In 2018 is het aantal antisemitische misdrijven in Duitsland sterk gestegen: 19,6 procent meer dan in 2017. In totaal ging het om 1799 gevallen.

De raad van Klein lokt kritiek uit. Joachim Herrmann, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, moedigt de Joden in Duitsland juist aan om een keppel ('kippa') te dragen. "Iedereen kan en moet zijn keppel dragen, waar en wanneer hij maar wil," zei Herrmann.

'Niet toegeven aan haat'

Het dragen van het hoofddeksel is onderdeel van de religieuze vrijheid, zei Herrmann ook. "Als we toegeven aan joodse haat, zijn we overgeleverd aan rechtse ideeën", zei de politicus.

Vorig jaar al zei de Centrale Joodse Raad in Duitsland dat het onverstandig was om in grote steden een keppeltje te dragen. Aanleiding was een incident waarbij een Israëliër met een keppel op straat in Berlijn door een Syrische vluchteling werd aangevallen met een riem en mishandeld.

Celstraf
Lees ook:
Celstraf voor Syrische 'keppelmepper' in Berlijn