Oplopende spanningen

Iran: 'We jagen Amerikaanse schepen naar de bodem met geheim wapen'

25 mei 2019 10:36 Aangepast: 25 mei 2019 10:37
Archieffoto van een militaire parade in Iran. Beeld © AFP

Iran zegt over 'geheime wapens' te beschikken waarmee het land Amerikaanse oorlogsschepen tot zinken kan brengen.

Dat verklaarde generaal Morteza Qorbani, een hoge Iraanse militaire adviseur, in reactie op de aankondiging van de VS dat er 1500 extra militairen naar het Midden-Oosten worden gestuurd vanwege de oplopende spanningen met Iran.

Bij 'kleinste domheid'

"Amerika stuurt twee oorlogsschepen naar de regio. Als ze ook maar de kleinste domheid begaan, zullen we die schepen naar de bodem jagen inclusief de bemanning en de vliegtuigen, en we gebruiken twee raketten of twee geheime wapens", zei hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Huilen aan de pomp: tanken 24 cent duurder geworden in 2019

De relatie tussen de VS en Iran is sinds het aantreden van president Donald Trump sterk verslechterd. Hij trok zijn land een jaar geleden terug uit de nucleaire deal met Teheran en heeft weer omvangrijke sancties ingesteld. Ook voerden de VS hun militaire aanwezigheid op in de Perzische Golf.

VS draait de duimschroeven aan:

De VS is onder Trump een scherpere koers gaan varen ten opzichte van Iran. Trumps adviseur John Bolton noemt Iran de 'centrale bank voor het internationaal terrorisme' en 'hét probleem van het Midden-Oosten'. Bovendien zou het land een nucleair gevaar vormen.

Bolton wil het land daarom onder grote economische druk zetten en ondertussen de oppositie in het land financieel ondersteunen. De VS hoopt dat door deze maatregelen het volk in opstand komt en er een ander regime komt.

Om dit te bereiken heeft de VS een aantal vergaande maatregelen gelanceerd:

  • De Amerikaanse sancties die waren opgeheven, zijn weer ingevoerd 
  • De VS dreigt met sancties voor andere landen die nog wel willen handelen met Iran
  • De Iraanse Revolutionaire Garde is tot terroristische organisatie verklaard
  • Er komen ook sancties voor landen als China, India en Japan die nog wel olie van Iran mochten kopen. Daardoor komt de Iraanse olie-industrie in nog veel grotere problemen.

Olie op het vuur: ruzie VS-Iran escaleert

's Werelds belangrijkste oliesnelweg is het middelpunt van geopolitieke spanningen geworden. Maar liefst een vijfde van alle olievaten gaat langs de straat van Hormuz. Het is, zeg maar, de aorta van de oliemarkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore