Exit May

Brexit nekt May: Britse premier kondigt vertrek aan

24 mei 2019 11:07 Aangepast: 24 mei 2019 12:58
Theresa May was zichtbaar geëmotioneerd. Beeld © Getty Images

De Britse premier Theresa May stapt op. Ze neemt op 7 juni ontslag als leider van de Conservatieve Partij en blijft aan als premier tot haar partijgenoten een opvolger hebben gekozen.

May stapt op omdat het haar maar niet lukt om een brexitdeal te bereiken in het Britse parlement. De roep om haar vertrek klonk de afgelopen weken steeds luider binnen haar partij.

Afbrokkelen

May zag haar gezag de afgelopen maanden steeds verder afbrokkelen. Het Lagerhuis verwierp haar brexitdeal met de EU al drie keer en haar partij leed een zware nederlaag bij lokale verkiezingen. Peilingen voorspellen dat de conservatieven opnieuw worden afgestraft bij de Europese verkiezingen.

De stem van Theresa May brak

Ze was zichtbaar geëmotioneerd tijdens de toespraak waarin ze haar afscheid aankondigde.

Onvrede

Haar positie kwam woensdag nog verder onder druk te staan vanwege de onvrede over haar aangepaste brexitdeal, die ze begin juni aan het Lagerhuis wil voorleggen. Een van Mays ministers, Andrea Leadsom verantwoordelijk voor parlementaire vragen, diende haar ontslag in.

Leadsom verklaarde dat ze het brexitakkoord van May niet in het parlement kon aankondigen omdat ze er niet in gelooft. ''Ik heb geen vertrouwen meer in onze aanpak'', schreef ze in haar ontslagbrief.

May vocht maar verloor: hoe brexit haar exit werd

Geëmotioneerd kondigde premier May vanochtend haar aftreden aan. Zo werd de brexit haar fataal.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ultieme poging May om brexitdeal rond te krijgen lijkt meteen kansloos

Positie onhoudbaar

De positie van Theresa May was onhoudbaar geworden, zegt correspondent Anne Saenen. "Het ging al lang niet meer over brexit, het ging om de boodschapper. Mensen hadden er geen vertrouwen meer in dat May nog tot een oplossing zou komen. Ze bleef tot nu toe met haar vingernageltjes aan de rand van de afgrond hangen, nu is het gebeurd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

May: hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat brexit niet doorgaat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore