Uitstel tot 2028

Voorlopig nog geen dollarbiljet met zwarte vrouw

23 mei 2019 09:51 Aangepast: 23 mei 2019 09:54
Zo zou het 20 dollarbiljet met Harriet Tubman eruit kunnen komen te zien. Beeld © AFP

Er komt voorlopig toch geen biljet van 20 dollar in omloop met de beeltenis van Harriet Tubman, een van de bekendste bestrijders van de slavernij. Het Amerikaanse ministerie van Financiën laat weten dat het ontwerpproces is vertraagd.

De presentatie van het biljet zou volgend jaar samenvallen met de viering van 100 jaar stemrecht voor vrouwen in de VS. Dat gaat nu dus niet door. Voor 2028 komt er geen nieuw biljet.

Ex-president Andrew Jackson verhuist mogelijk naar de achterkant van het biljet. Ex-president Andrew Jackson verhuist mogelijk naar de achterkant van het biljet.

In 2016 werd bekendgemaakt dat Tubman op het briefje van 20 zou komen. Het huidige bankbiljet heeft de beeltenis van ex-president Andrew Jackson, die naar de achterkant zou verhuizen.

Geboren als slaaf

Tubman werd in 1822 geboren als slaaf in de staat Maryland. In 1849 vluchtte Tubman naar Philadelphia, waar zwarte Amerikanen vrij konden zijn. Tubman was uiteindelijk betrokken bij de bevrijding van honderden slaven, voor en tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Na de oorlog zette ze zich ook in voor het vrouwenstemrecht. Tubman overleed in 1913, op 91-jarige leeftijd.

De roep om een vrouw op het Amerikaanse briefgeld klinkt al langer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harriet Tubman wordt gezicht van Amerikaans 20 dollarbiljet

Harriet Tubman Harriet Tubman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore