Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Seksuele intimidatie

App beschermt Japanse vrouwen tegen aanranders in trein

22 mei 2019 20:13 Aangepast: 22 mei 2019 20:28
Seksuele intimidatie in het openbaar vervoer is een groeiend probleem in Japan. Beeld © iStock

Vrouwelijke treinreizigers in Japan hebben een nieuw wapen in de strijd tegen aanranders. Met één druk op de knop roept de app op oorverdovend volume 'STOP!', of toont een SOS-scherm waarop staat: 'Er is een aanrander, help me alstublieft.'

Seksuele intimidatie is al jaren een groeiend probleem in het Japanse openbaar vervoer, meldt The Guardian. Vooral tijdens de spits slaan de daders toe, omdat ze dan lastig te identificeren zijn vanwege de drukte.

Vrouwencoupé

Alleen al in de hoofdstad Tokyo waren er in 2017 900 meldingen van aanranding en andere vormen van seksueel geweld in treinen en metro's, maar volgens de politie is dat slechts het topje van de ijsberg omdat veel slachtoffers geen aangifte durven te doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

19-jarige treinaanrander veroordeeld tot 15 maanden cel

Om het aantal aanrandingen terug te dringen, werden eerder al speciale vrouwencoupés geïntroduceerd (waar geen mannen mogen komen). Nu heeft de politie dus een nieuwe app gelanceerd.

Omstanders waarschuwen

Daarmee kunnen vrouwen, zodra ze belaagd worden, een luid geluidsfragment afspelen of het SOS-scherm tonen aan hun medepassagiers, zodat ze die onhoorbaar kunnen waarschuwen. Volgens de politie is de app een groot succes, hij zou al ruim 230.000 keer gedownload zijn.

Op aanranding of seksuele intimidatie staat in Japan een maximale gevangenisstraf van zes maanden en een boete van maximaal 4000 euro. Als er sprake is van geweld, loopt de maximale straf op tot 10 jaar cel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ProRail mocht medewerker die aan billen zat niet ontslaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore