Teruggevonden boeken

Vlaamse broeders brouwen weer in eigen abdij, naar 12de-eeuws recept

22 mei 2019 13:22 Aangepast: 22 mei 2019 13:33
Monnik met bier. Ter illustratie. Beeld © ANP

In de abdij van het Vlaamse Grimbergen wordt weer bier gebrouwen. Het wordt voor een groot deel gemaakt volgens eeuwenoud en verloren gewaand recept.

Het eerste product dat de Belgische abdij in gelimiteerde hoeveelheid op de markt brengt, is een Grimbergen Triple D'Abbaye, een stevig biertje met een alcoholpercentage van 10,8. Het recept ervan is gebaseerd op informatie uit geschriften die eeuwenlang in de bibliotheek van de abdij hebben gelegen.

Verwoest door brand

220 jaar geleden werd er in de abdij ook al bier gebrouwen door de broeders van de norbertijner orde. Aan het eind van de 18de eeuw, tijdens de Franse Revolutie, werd een groot deel van de abdij in brand gestoken.

De abdij werd in later jaren weer opgebouwd, maar gebrouwen werd er niet meer en de vrees bestond dat de receptuur verloren was gegaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hoe monniken zich bedruipen met 'beste bier ter wereld'

Oude brouwmethoden

Maar in boeken uit de twaalfde eeuw die enkele jaren geleden werden teruggevonden, trof men oeroude brouwmethoden en ingrediënten van het abdijbier aan. Dat het toch nog jaren duurde voordat er een nieuw biertje tot stand kwam, had te maken met het feit dat de teksten moeilijk leesbaar waren. 

"We waren vele uren bezig met het doorspitten van de boeken, die in het Latijn en Middelnederlands zijn geschreven", zegt Karel Stautemas, subprior van de abdij.

Eeuwenoude bieren

"We ontdekten lijsten met ingrediënten voor bieren uit vroeger eeuwen, de gebruikte hopsoorten, de types vaten en flessen en zelfs een lijst van de gangbare bieren van eeuwen geleden." De oude receptuur wordt nu door de broeders gepaard aan moderne brouwtechnieken en ingrediënten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederlands abdijbier Isid'or blijvertje

Eind volgend jaar

Grimbergen is al decennialang te koop in supermarkten en bij slijters, maar bieren van dit merk werden al die tijd buiten de abdij gebrouwen.

Met de onlangs verstrekte vergunning kan er dus vanaf nu weer binnen de abdijmuren worden gebrouwen. Vanaf eind volgend jaar zal de nieuwe abdijbrouwerij ook voor publiek toegankelijk zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore