Eigen overweging

Indonesië houdt Boeing 737 MAX ondanks update aan de grond

21 mei 2019 08:27 Aangepast: 21 mei 2019 08:30
Toestellen van het type Boeing 737 Max van de Amerikaanse maatschappij Southwest. Beeld © AFP

Boeing legt momenteel de laatste hand aan een software-update om een probleem met rampentoestel 737 MAX te verhelpen, maar dat betekent niet dat landen deze vliegtuigen direct weer de lucht in laten gaan.

Na China, de Europese Unie en Canada heeft nu ook Indonesië laten weten de toestellen voorlopig aan de grond te laten, ook al geven Amerikaanse luchtvaartautoriteiten op grond van de update groen licht. In Indonesië vond de eerste van twee crashes plaats met de 737 MAX plaats.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Piloten gingen woedend verhaal halen over haperend boordsysteem Boeing 737 MAX

Eigen overwegingen

Indonesië zegt zijn eigen overwegingen te maken, en neemt niet zonder meer genoegen met de maatregelen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer.

Southwest Airlines, de luchtvaartmaatschappij met de grootste vloot 737 MAX-vliegtuigen ter wereld, zei eerder te hopen de toestellen in de zomer al weer te kunnen gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Boeing heeft software-update klaar voor probleemtoestel 737 Max

Neus bijsturen

Na het tweede fatale ongeluk met een 737 MAX in Ethiopië, een kleine vijf maanden na de crash in Indonesië, besloten verreweg de meeste landen dat de toestellen tot nader order aan de grond moeten worden gehouden.

De 737 MAX is een opvolger van de Boeing 737. De nieuwe versie is uitgerust met een systeem dat de neus van het toestel naar beneden bijstuurt als de stijgingshoek te steil is. Dat systeem heeft waarschijnlijk een rol gespeeld bij de ongelukken.

Het aan de grond houden van de toestellen kost Boeing veel geld. Boeing is de grootste exporteur van de Verenigde Staten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore