Spanningen

Indonesische president Widodo wint verkiezingen, oppositie erkent uitslag niet

21 mei 2019 05:35 Aangepast: 21 mei 2019 05:36
Politie heeft prikkeldraad geplaatst rond het kantoor van de General Elections Commission (KPU) Beeld © Getty Images/NurPhoto

Indonesische president Joko Widodo heeft de verkiezingen van afgelopen maand met 55,5 procent van de stemmen gewonnen, meldt de Indonesische General Elections Commission (KPU). Maar zijn tegenstander, de gepensioneerde generaal Prabowo Subianto erkent de uitslag niet.

De officiële uitslag van de verkiezingen die op 17 april werden gehouden, kwam een dag eerder dan verwacht nadat medewerkers van de KPU 's nachts hadden doorgewerkt. Het bevestigt onofficiële peilingen

Onafhankelijke waarnemers en analisten hebben gezegd dat de verkiezingen eerlijk waren, maar een getuige voor het campagneteam van Prabowo weigerde de officiële resultaten te ondertekenen en te valideren. Er zou volgens hem fraude hebben plaatsgevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Indonesië: Meer dan 270 stemmentellers dood door uitputting

Prikkeldraad

Prabowo heeft nog niet bevestigd of hij van plan is om naar de rechter te stappen. Dat deed hij wel na zijn nederlaag in 2014. Die rechtszaak werd afgewezen.

De politie rolde prikkeldraad rond het kantoor van de KPU en plaatste betonnen blokken, pantserwagens en waterkanonnen. Mensen die naar Jakarta reizen om te protesteren tegen de uitslag worden tegengehouden.

Grootste logistieke operatie ooit

De verkiezingen in Indonesië waren de grootste logistieke operatie ooit. 193 miljoen mensen stemden in één dag tijd.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`