Juridische nederlaag

Rechter stelt dat Trump belastingaangiften moet tonen

21 mei 2019 01:55 Aangepast: 21 mei 2019 13:07
President Donald Trump. Beeld © EPA

Amerikaanse president Donald Trump moet zijn belastingaangiften uit de periode voordat hij president was, overdragen aan het Huis van Afgevaardigden. Dat heeft een rechter besloten. Het is de eerste juridische nederlaag van de regering Trump in de strijd met het Congres.

Trump weigert al lange tijd om mee te werken aan een reeks onderzoeken van het door de Democraten geleide Huis van Afgevaardigden naar zijn belastingaangiften.

De Democraten noemen Trump 'de minst transparante president van de laatste vijftig jaar' en stellen dat het verzoek om inzage een wettelijke basis heeft.

Grondwet

Het oordeel van districtsrechter Amit Mehta in Washington geeft hen gelijk. Volgens de rechter heeft de commissie Overheidsinkomsten in het Amerikaanse lagerhuis het recht om Trumps persoonlijke en zakelijke financiën tot 2011 te onderzoeken.

"Het is eenvoudigweg niet te bevatten dat een grondwet die het Congres de macht verleent om een president te verwijderen voor onder andere crimineel gedrag, het Congres de macht zou ontnemen om hem te onderzoeken op onwettig gedrag", aldus de rechter.

Zeven dagen

De rechter zei dat de commissie heeft laten zien dat ze niet 'zomaar zitten te vissen' naar de financiën van de president en dat de financiële gegevens van accountantskantoor Mazars LLP het Congres kunnen helpen bij het maken van wetten en andere taken.

Het accountantskantoor heeft zeven dagen om te voldoen aan de dagvaarding.

Verkiezingen

De president heeft laten weten het niet eens te zijn met de uitspraak van de rechter en dat hij in beroep gaat. Hij vindt dat er geen gegronde reden is voor de inzage in zijn financiën.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2020 zijn de Democraten alleen maar op zoek zijn naar een politiek instrument om tegen de president te gebruiken, aldus Trump.

'Nooit en te nimmer'

In een interview op Fox News Sunday afgelopen maand zei chefstaf Mick Mulvaney van het Witte Huis ook al dat de Democraten de belastingaangiften van president Trump 'nooit en te nimmer' te zien zouden krijgen.

Dat maakt Trump een uitzondering als president. Sinds de jaren zeventig hebben alle Amerikaanse presidenten, zowel Democratische als Republikeinse, hun belastingaangiften openbaar gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump verloor meer dan miljard in tien jaar'

1,17 miljard dollar verlies

Eerder deze maand schreef de New York Times dat het zakenimperium van de Amerikaanse president Donald Trump tussen 1985 en 1994 een verlies van 1,17 miljard dollar zou hebben geleden. Het baseerde de cijfers op belastingdocumenten.

Trump zou daarmee in die periode jaarlijks de meeste verliezen hebben geleden van alle individuele belastingplichtigen in de Verenigde Staten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore