Onderzoek door biologen

Bonobo-mannetje heeft meer kans op seks als z'n moeder in de buurt is

20 mei 2019 21:50
Een bonobo-moeder verzorgt haar zoon in een reservaat in de Democratische Republiek Congo. Beeld © AFP

Moeders die zich bemoeien met het seksleven van hun zonen. In de mensenwereld zal dat niet altijd gewaardeerd worden, maar in de wereld van de bono's ligt dat totaal anders. Het is soms pure noodzaak. Zonder moeder heb je daar veel minder kans op seks - en dus nageslacht.

Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek door een groep biologen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. De wetenschappers vergeleken samenlevingen van bonobo's en chimpansees.

Bij chimpansees zijn de mannetjes de baas, maar bij bonobo's zijn het juist de vrouwtjes die de dienst uitmaken. Ze staan het hoogst in de rangorde. Een mannetje met een moeder met aanzien heeft geluk; die heeft meer kans op eten en het winnen van ruzies.

Concurrenten wegjagen

Nu blijkt dat mannetjes met een moeder in de groep óók een beter seksleven hebben. Hoe dat komt? De onderzoekers zagen duidelijk dat de moeders 'regelmatig' hun zoons in de buurt brachten van vrouwtjes die vruchtbaar waren. Ook beschermden ze hun zonen als die op het punt stonden om te paren door andere mannelijke concurrenten weg te jagen.

Een bonobo-moeder met haar kind in een dierentuin in Duitsland. Een bonobo-moeder met haar kind in een dierentuin in Duitsland.

Bonobo's met een moeder in de groep bleken drie keer meer kans te hebben op nakomelingen dan bonobo's zonder moeder. Om precies te zijn 3,14 meer. Bij chimpansees waren de moeders veel minder belangrijk in het seksleven, daar kwamen de onderzoekers uit op een score van 1,26.

De bonobo-moeder heeft overigens alleen zo'n band met de zoons. Dochters trekken weg als ze de vruchtbare leeftijd bereiken

'Moederloos mannetje de pineut'

Cognitief psycholoog Mariska Kret zegt in de Volkskrant dat een bonoboman zonder moeder inderdaad 'vaak de pineut' is. "In de Apenheul wordt het moederloze mannetje geregeld gepest of aangevallen door de vrouwen. Ze laten hem zelfs niet meedoen aan mijn experimenten met touchscreens, hoe graag hij dat ook wil."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`