Crisis na geheime opname

Alle FPÖ-ministers stappen uit regering Oostenrijk

20 mei 2019 19:45 Aangepast: 21 mei 2019 05:01
Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (archieffoto) Beeld © EPA/Robert Ghement

Het laatste nieuws in de soap na de 'omkopingsvideo' in Oostenrijk: de rechts-populistische FPÖ in Oostenrijk trekt al haar ministers terug uit de regering met de ÖVP.

Een FPÖ-woordvoerder kondigde die stap aan, kort nadat bondskanselier Sebastian Kurz van de ÖVP had gezegd dat hij de bondspresident gaat voorstellen de minister van Binnenlandse Zaken van de FPÖ, Herbert Kickl, te ontslaan.

Hervormingsplannen

Kurz, voorman van de conservatieve ÖVP, maakte zaterdag al bekend dat hij een punt zou zetten achter samenwerking met de FPÖ. Kurz verweet de FPÖ zijn hervormingsplannen te schaden.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe Oostenrijkse verkiezingen in september na 'omkopingsvideo'

De druppel was een video uit 2017 waarin de latere vicekanselier Heinz-Christian Strache met een vrouw die Russische investeerder zou zijn, praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. Strache trad zaterdag noodgedwongen af.

Onderzoek

In een interview had Kurz eerder vandaag al uitgelegd dat het onderzoek naar de video met Strache op het bordje van de minister van Binnenlandse Zaken komt. Maar volgens Kurz kan Kickl geen leiding geven aan dat onderzoek, omdat hij toen de video-opname werd gemaakt, secretaris-generaal van de FPÖ was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`