Columbine High School

Austin sterft 20 jaar na schoolshooting Columbine alsnog aan de gevolgen

20 mei 2019 10:16 Aangepast: 20 mei 2019 11:28
Scholieren troosten elkaar na de schietpartij op Columbine High School 20 april 1999. Ter illustratie. Beeld © AFP

Austin Eubanks zat op 20 april 1999 onder een tafel in de bibliotheek van Columbine High School. Naast hem lag een grote plas met bloed en hij moest toezien hoe zijn beste vriend Corey voor zijn ogen werd doodgeschoten.

Het leven van Austin werd na de schietpartij nooit meer hetzelfde. Hij kampte met verslavingsproblematiek, zette zijn leven weer op de rails en trok door de Verenigde Staten om anderen met een zelfde probleem te helpen en te inspireren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klopjacht op vrouw die schietpartij Columbine wil overdoen, scholen dicht

Problematiek opioïden

Zaterdagochtend werd hij op 37e jarige leeftijd levenloos aangetroffen in zijn huis in Steamboat Springs. Zijn familie liet al snel weten dat Austin 'het gevecht tegen de ziekte die hij anderen hielp te bestrijden, zelf verloren heeft'. De politie meldde dat er bij de dood van Austin geen sprake is van een misdrijf. Zijn lichaam wordt nog onderzocht om achter de doodsoorzaak te komen, meldt ABC News.

Toen Austin na jaren van verslaving niet meer gebruikte, trok hij ten strijde tegen de schade die zware en verslavende pijnstillers volgens hem aanrichtten. Hij was er van overtuigd dat veel artsen faalden in hun aanpak van de problematiek rond opioïden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afkickklinieken zien stijging oxycodonverslaafden: tientallen per maand

Twee keer geraakt

Tijdens de schietpartij in 1999 werd Austin twee keer geraakt: in zijn hand en in zijn been. Een leraar en twee van zijn medestudenten verloren hun leven.

Later vertelde hij dat zijn fysieke pijn wel meeviel en dat hij vooral last had van de emotionele impact. "De doodsangst kan ik met niks vergelijken. Maar niemand vraagt daar ooit naar, er wordt nooit over gepraat", vertelde hij tijdens een Tedx talk.

Twintig jaar na schietpartij Columbine Highschool: 'Het beheerste mijn leven'

"Het was verschrikkelijk", zegt een van de overlevenden.

Gooide zijn leven om

Meteen na de schietpartij kreeg hij pijnstillers: "Voordat ik het wist, was ik verslaafd." Het duurde zes jaar voor hij daar mee om leerde gaan. Op zijn 29e gooide hij zijn leven om en begon aan zijn missie om anderen met vergelijkbare problemen te helpen.

Austin vertelde dat het belangrijk was om juist als overlevende van verslaving naar voren te treden. "Je weet nooit wanneer jouw verhaal het leven van iemand anders kan veranderen."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113 Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`