Gelekte video

Nieuwe Oostenrijkse verkiezingen in september na 'omkopingsvideo'

19 mei 2019 13:43 Aangepast: 19 mei 2019 14:32
Na het uitlekken van de video eisten demonstranten het aftreden van Strache Beeld © AFP

De nieuwe verkiezingen in Oostenrijk worden in september gehouden. Nieuwe verkiezingen zijn nodig, omdat regeringspartij ÖVP geen enkel vertrouwen meer heeft in coalitiepartner FPÖ. Deze week kwam een video naar buiten waarin FPÖ-vicekanselier Heinz-Christian Strache zich openlijk leek te laten omkopen.

Op die beelden is te zien hoe een rijke Russische zakenvrouw onderhandelde met Strache, over hoe zij een Oostenrijkse krant kon opkopen en daarmee Straches partij zou steunen. In ruil bood de vicekanselier haar aan om alle opdrachten voor wegenbouwprojecten van de overheid aan haar toe te spelen. 

In scène gezet

Helaas voor Strache bleek het gesprek met de 'rijke Russische' volledig in scène gezet en met verborgen camera's gefilmd bovendien. Strache kon niet anders dan door het stof gaan en aftreden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oostenrijkse vicekanselier neemt ontslag na gelekte 'omkopingsvideo'

Bondskanselier Sebastian Kurz van de ÖVP liet doorschemeren dat dit bepaald geen incident was en zegde de samenwerking met de rechtsextremistische partij op. "De nieuwe verkiezingen zijn geen wens, maar een noodzaak." Hij verwacht geen heil van een verwisseling van de poppetjes om zijn kabinet overeind te houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`