Ga naar de inhoud
Oorlogsdreiging

Spanning in Golfregio loopt op, Saoedi's roepen bondgenoten bijeen

Archieffoto ter illustratie Beeld © afp

De spanningen in de Golfregio lopen verder op. Saoedi-Arabië heeft zijn bondgenoten in de regio uitgenodigd voor crisisoverleg, na enkele aanvaringen met aartsvijand Iran.

Het Saoedische persbureau SPA meldde dat koning Salman de leiders van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) en de Arabische Liga heeft uitgenodigd om op 30 mei in Mekka bijeen te komen. Daar moeten 'de agressie en het gevolg daarvan voor de regio' worden besproken.

Minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir zei dat zijn land 'niet ten strijde wil trekken tegen Iran, maar wel bereid is zijn belangen te verdedigen'.

VS
Lees ook:
VS stuurt oorlogsschepen richting Iran

Pijpleiding aangevallen

In Saoedi-Arabië werd dinsdag een van de belangrijkste oliepijpleidingen van het land aangevallen. Daarvoor houdt Saoedi-Arabië Iran verantwoordelijk. Daarnaast werden vier schepen, waaronder twee olietankers vorige week zondag naar verluidt gesaboteerd voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor deze sabotage, waarvan de toedracht sowieso in nevelen is gehuld, maar ook daar wijzen de Saoedi's naar Iran. Iran ontkent de vermeende sabotage-actie, maar de aanval op de oliepijpleiding is wel geclaimd door een bondgenoot van Iran.  De door Iran gesteunde Houthi-rebellen noemden die aanval een vergelding voor Saudische aanvallen in Jemen. 

Olietankers
Lees ook:
Olietankers Saoedi-Arabië gesaboteerd

Olie op het vuur: ruzie VS-Iran escaleert

03:43
's Werelds belangrijkste oliesnelweg is het middelpunt van geopolitieke spanningen geworden. Maar liefst een vijfde van alle olievaten gaan langs de straat van Hormuz. Het is, zeg maar, de aorta van de oliemarkt.

Vliegdekschepen in de regio

De spanningen in de regio namen al eerder toe. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stuurde onder meer een vliegdekschip en een squadron bommenwerpers naar het Midden-Oosten, omdat er volgens de VS 'aanwijzingen zouden zijn' voor Iraanse aanvallen op Amerikaanse troepen. 

De Amerikanen kiezen in het conflict tussen de twee grootmachten in de Golfregio de kant van Saoedi-Arabië.