Ga naar de inhoud
Geheime beelden

Regering Oostenrijk gevallen na video over vermeende omkoping

Beeld © EPA

Er komen nieuwe verkiezingen in Oostenrijk. Kanselier Sebastian Kurz had daarom gevraagd en de president, Alexander van der Bellen, gaat daarmee akkoord. Aanleiding is de gelekte 'omkopingsvideo' waardoor vicekanselier en FPÖ-leider Heinz-Christian Strache vandaag besloot af te treden.

In de video bespreken Strache en een vermeende Russische oligarch over hulp bij onder meer verkiezingscampagnes.

"Genoeg is genoeg", zei Kurz vanavond. De opgedoken video is volgens de kanselier de druppel die de emmer deed overlopen. Er zouden al eerder problemen zijn met de FPÖ. Onduidelijk is nog wanneer de verkiezingen worden gehouden. De centrumrechtse partij van Kurz vormde sinds 2017 een coalitie met de FPÖ, die als extreemrechts te boek staat.

Geheime beelden

De Süddeutsche Zeitung en Der Spiegel publiceerden gisteren over de camerabeelden uit 2017, die gemaakt zijn enkele maanden voor de parlementsverkiezingen. Te zien zou zijn hoe Strache en een partijgenoot in een villa op Ibiza praten met een vrouw, die zich voordoet als een vermogende Russische. Het is onduidelijk wie zij echt is en wie de urenlange bijeenkomst filmde met verborgen camera's.

Oostenrijkse
Lees ook:
Oostenrijkse vicekanselier neemt ontslag na gelekte 'omkopingsvideo'

Investeren

De politici praten met de vrouw over hoe zij zo'n 250 miljoen euro kan investeren in Oostenrijk, bijvoorbeeld door de grote krant Kronen Zeitung over te nemen. Die zou volgens Strache de FPÖ dan een handje kunnen helpen bij de verkiezingscampagne en in ruil zou de Russische dan alle openbare opdrachten in de wegenbouw toegespeeld krijgen.

Excuses

Vandaag bood Strache zijn excuses aan. Hij zegt dat er door het verspreiden van het filmpje sprake is van 'politieke moord', maar geeft ook toe dat zijn gedrag stom was en een fout.