Verborgen camera

Oostenrijkse vicekanselier neemt ontslag na gelekte 'omkopingsvideo'

18 mei 2019 12:59 Aangepast: 18 mei 2019 13:36
Oostenrijkse vicekanselier Strache stapt op. Beeld © AFP

De Oostenrijkse vicekanselier en FPÖ-leider Heinz-Christian Strache treedt af. Hij lag onder vuur nadat een video was gelekt waarin Strache en een vermeende Russische oligarch praten over hulp bij onder meer verkiezingscampagnes.

De Süddeutsche Zeitung en Der Spiegel publiceerden gisteren over de camerabeelden uit 2017, die gemaakt zijn enkele maanden voor de parlementsverkiezingen. Te zien zou zijn hoe Strache en een partijgenoot in een villa op Ibiza praten met een vrouw, die zich voordoet als een vermogende Russische. Het is onduidelijk wie zij echt is en wie de urenlange bijeenkomst filmde met verborgen camera's.

Investeren

De politici praten met de vrouw over hoe zij zo'n 250 miljoen euro kan investeren in Oostenrijk, bijvoorbeeld door de grote krant Kronen Zeitung over te nemen. Die zou volgens Strache de FPÖ dan een handje kunnen helpen bij de verkiezingscampagne en in ruil zou de Russische dan alle openbare opdrachten in de wegenbouw toegespeeld krijgen. 

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) sloot na het lekken van de beelden verdere samenwerking met de vicekanselier uit.

Geheime diensten

De Oostenrijkse regeringspartij, die als extreemrechts te boek staat, ligt al een tijd onder vuur. De partij zou dermate nauwe banden met Rusland hebben, dat de Nederlandse en Britse geheime dienst geen gegevens meer durven te delen met Oostenrijk. 

 

De FPÖ'er erkende in eerste instantie dat de bijeenkomst plaatsvond, maar zei niets misdaan te hebben. Hij stelde dat er veel alcohol was geconsumeerd en dat sprake was van een 'hoge taalbarrière'. Ook zou hij hebben benadrukt dat alles volgens de wet moest gaan.

Excuses

Vandaag bood Strache zijn excuses aan. Hij zegt dat er door het verspreiden van het filmpje sprake is van 'politieke moord', maar geeft ook toe dat zijn gedrag stom was en een fout. Zijn opvolger is verkeersminister Norbert Hofer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore