Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

VS waarschuwt maatschappijen voor vliegen boven Golfregio

18 mei 2019 11:56 Aangepast: 19 mei 2019 20:10
Het Amerikaanse vliegdekschip USS Abraham Lincoln passeert het Suezkanaal in Egypte op weg naar de Golfregio. Beeld © EPA

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA waarschuwt luchtvaartmaatschappijen die over de Perzische Golf en de Golf van Oman vliegen dat zij mogelijk gevaar lopen. Dit vanwege de oplopende spanningen tussen de VS en Iran.

Commerciële vliegtuigen lopen het risico om 'verkeerd geïdentificeerd' te worden, aldus de FAA. Voorzichtigheid is geboden in het bewuste luchtruim vanwege de toegenomen militaire aanwezigheid.

De Golfregio is in de luchtvaartindustrie een belangrijke toegangspoort voor reizen tussen west en oost. Met name het internationale vliegveld van Dubai is een belangrijk knooppunt voor reizen naar onder meer Azië en Australië. Het vliegveld is de thuisbasis van luchtvaartmaatschappij Emirates, terwijl ook Etihad en Qatar Airways hier veel opereren met langeafstandsvluchten.

'Extra alert zijn'

Ook KLM heeft het bericht van de FAA ontvangen. "Daarin staat het advies om extra alert te zijn voor vliegen boven het Perzische Golfgebied, maar dat er momenteel geen risico is voor overvliegen", zegt een woordvoerder van KLM tegen RTL Z. Het bedrijf monitort de situatie 24 uur per dag en komt zo nodig direct in actie wanneer er wel risico's ontstaan, vult zij aan.

Ook Emirates en Qatar Airways zijn op de hoogte van de waarschuwing, maar laten allebei weten dat dit momenteel geen impact heeft op hun vluchtactiviteiten en dat zij de situatie nauwlettend volgen. De overige maatschappijen waren zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Situatie na MH17

In 2015, een jaar na de ramp met vlucht MH17 boven het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, bleek dat er nog dagelijks tientallen vliegtuigen over conflictgebieden vlogen.

Intussen gaan maatschappijen wereldwijd bewuster om met dergelijke risico's, zo bleek afgelopen februari uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Toch wordt er per maatschappij nog altijd verschillend omgegaan met de risico's.

Conflict nadert kookpunt

Ruim een jaar nadat de Amerika eenzijdig een streep zette door het nucleaire akkoord met Iran, lopen de spanningen tussen beide landen verder op. Na de eerdere handelsblokkade van Iraanse olie stelden de VS begin deze maand scherpere sancties in om de Iraanse economie verder te isoleren. 

Bovendien stuurden de Amerikanen een vliegdekschip met bommenwerpers naar de regio omdat Iran een groter risico zou vormen. Iran dreigde op zijn beurt met de afsluiting van de Straat van Hormuz, waar een groot deel van de olie-export van de landen in de regio doorheen gaat.

'Meer olie exporteren' 

Het doel van de Amerikaanse sancties, die afgelopen augustus opnieuw werden ingesteld, is dat Iran zich schikt naar de Amerikaanse regels. De VS wil onder meer dat het land geen raketten meer produceert, zich terugtrekt uit Syrië en stopt met het steunen van organisaties zoals Hamas en Hezbollah.

De Iraanse president Hassan Rouhani geeft vooralsnog niet toe: hij wil om de sancties te bestrijden de komende tijd juist zoveel mogelijk olie exporteren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore