Overheidscontracten in ruil voor steun

Oostenrijkse vicekanselier in problemen door geheime opnames

17 mei 2019 23:39 Aangepast: 17 mei 2019 23:55
Vicekanselier Heinz-Christian Strache (r) Beeld © AFP

De Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache is ernstig in verlegenheid gebracht door een uitgelekte video-opname. Daarop is te zien hoe de FPÖ-prominent overheidscontracten in het vooruitzicht lijkt te stellen in ruil voor hulp bij zijn campagne.

De Süddeutsche Zeitung en Der Spiegel publiceerden vandaag over de camerabeelden. Te zien zou zijn hoe Strache en een partijgenoot in een villa op Ibiza praten met een vrouw, die zich voordoet als een vermogende Russische. Het is onduidelijk wie zij echt is en wie de urenlange bijeenkomst filmde met verborgen camera's.

Krant overnemen

De politici praten met de vrouw over hoe zij zo'n 250 miljoen euro kan investeren in Oostenrijk, bijvoorbeeld door de grote krant Kronen Zeitung over te nemen. Die zou volgens Strache de FPÖ dan een handje kunnen helpen bij de verkiezingscampagne en in ruil zou de Russische dan alle openbare opdrachten in de wegenbouw toegespeeld krijgen. 

Het filmpje zou enkele maanden voor parlementsverkiezingen van 2017 zijn gemaakt.Waarom ze nu naar buiten komen is onbekend.

Geheime diensten

De Oostenrijkse regeringspartij, die als extreemrechts te boek staat, ligt al een tijd onder vuur. De partij zou dermate nauwe banden met Rusland hebben, dat de Nederlandse en Britse geheime dienst geen gegevens meer durven te delen met Oostenrijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Minder info geheime dienst naar Oostenrijk om banden met Rusland'

De FPÖ'er erkent dat de bijeenkomst plaatsvond, maar zegt niets misdaan te hebben. Hij stelt dat er veel alcohol was geconsumeerd en dat sprake was van een 'hoge taalbarrière'. Ook zou hij hebben benadrukt dat alles volgens de wet moest gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore