Ecologen zijn enthousiast

Italiaanse wolf in België gespot: Benelux is nu ontmoetingsplek geworden

17 mei 2019 22:13 Aangepast: 17 mei 2019 22:15
Archiefbeeld. Beeld © iStock

In de Belgische Ardennen is een nieuwe wolf gespot. Voor het eerst gaat het om een wolf die vanuit Italië deze kant op is gekomen. De wolven die daar leven zijn van een compleet andere lijn dan de andere wolven in Nederland en België.

Tot nu toe kwamen alle wolven in de Benelux uit Oost-Europa. Met de komst van de zuidelijke wolf lijken twee verschillende populaties elkaar hier voor het eerst in 200 jaar te gaan treffen.

Bij Neufchateau

De nieuwe wolf is gespot bij Neufchateau, dicht tegen de grens met Luxemburg.  Wolven leggen geregeld lange afstanden af, dus het dier zou kunnen opduiken in Nederland of Duitsland. Maar hoe dan ook kan hij in contact komen en paren met wolven van de andere bloedgroep. 

De Benelux is nu een ontmoetingsplek geworden voor de twee families, die elkaar lange tijd niet hebben gezien. En dat is goed nieuws, vinden ecologen.

Elkaar treffen

"Supergaaf dat dit gebeurt", zegt wolvenkenner Glenn Lelieveld. "De Poolse en de Italiaanse wolven stonden slecht met elkaar in contact. Nu zijn wolven beschermd en kunnen ze weer uitbreiden. Nu kunnen deze wolven elkaar weer treffen, onder meer via de Lage Landen."  

Bang voor wolven? Dat is dus echt niet nodig

Een jaar geleden vroegen we aan Lelieveld of we niet bang moeten zijn voor de boze wolf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore